Emlékházzá alakítják a volt zsidó iskolát Dombóváron

2020. Október 01. / 10:08


Emlékházzá alakítják a volt zsidó iskolát Dombóváron

A „szegények orvosaként" ismert, a vészkorszakban meghalt Riesz József (1880-1944) tiszteletére emlékházat és kiállítóhelyet alakít ki az egykori zsidó iskolából Dombóváron a helyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság – közölte Rostás Zoltán, a szervezet elnöke. Az átalakítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 10 millió forintos támogatásával végzik, a társaság 14 millió forintot fordít az épületre.


Az 1861-ben épült ház 1944-ig a zsidó hitközség iskolája volt, a holokauszt – és a hitközség megszűnése – után imaházként működött. Az épület egyik helyiségében Riesz József  (1880-1944) zsidó származású dombóvári orvosnak állítanak emléket, a másikban negyedévente a zsidóság és más, sérelmet szenvedett népek történetével foglalkozó, tematikus kiállításokat terveznek – mondta Rostás Zoltán, a helyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke.

riesz2.jpgRiesz József

Az említett Riesz József Dombóvár tisztiorvosa, a helyi önkéntes mentő egyesület alapítója és a dombóvári vöröskereszt elnöke volt. A szegények orvosának nevezték, mert a legszegényebbeket ingyen gyógyította. 1944. június 26-án zsidó származása miatt deportálták, visszaemlékezések szerint a súlyosan beteg orvos már a deportáltakat szállító vagonban meghalt. Nevét 1947-től utca viseli Dombóváron, mellszobra a városi kórház előterében látható. Az emlékházban orvosi szobájának berendezései kapnak helyet, tevékenységével kapcsolatos dokumentumokat állítanak ki.

Rostás Zoltán elmondta, hogy a dombóvári zsinagóga mellett álló 140 négyzetméter alapterületű épületet közművesítik, teljes körűen felújítják, és két kiállító teret hoznak benne létre. Az átalakítást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 10 millió forintos támogatásával végzik, a társaság 14 millió forintot fordít az épületre – tette hozzá.

(Címlapképen: Riesz József a családja körében. Fotók: Dombópédia.hu)

FORRÁS: SONLINE.HU/MTI

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
138 éve született Kálmán Imre, az operett fejedelme
Magyar zsidó arcképcsarnok
Magyar zsidó arcképcsarnok: Bischitz Johanna (1827-1898)

Kommentek