Botlatóköveket raktak le Hódmezővásárhelyen – most először

2024. Január 03. / 17:15


Botlatóköveket raktak le Hódmezővásárhelyen – most először

Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István emlékére a leszármazottaik kezdeményezésére botlatóköveket helyeztek el Hódmezőváráshelyen a polgári újév első napjaiban. A városból a vészkorszakban mintegy ötszáz embert gyilkoltak meg, és ezek az első botlatókövek Hódmezővásárhelyen.

– Városunkban ez volt az első alkalom, hogy ilyen réztáblákat helyeztek el. A megemlékezésnek ezzel a formájával is arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy soha többé ne történhessen kirekesztés, ne legyenek előítéletek – hangsúlyozta a helyi Hódpress hírportálnak Vanderstein Noémi, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség alelnöke.

Képernyőkép 2024-01-03 171315.jpgFotók: Hódpress.hu

A botlatóköveket Bárdos Sománé Ausländer Jolán, Bárdos Dalma és Böhm Pál István emlékére helyezték el a leszármazottaik, a Haraszti és a Muth család kezdeményezésére egykori hódmezővásárhelyi lakóhelyük, valamint hajdani üzlethelyiségük előtt.

A megemlékezésen az egyik családtag, Haraszti Zsolt elmondta: az egyik követ az ő, a holokausztot túlélő nagymamájának a nagymamája emlékére helyezték most el, a másik kő pedig ennek az ükszülőnek a lányára emlékeztet.

A portál teljes cikkét itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Kezdetét vette az emlékezet éve
2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

Mazsihisz hírek
Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban
2024. Március 06. / 11:13

Szívszorító a túszok tere Tel-Avivban