Bocsánatot kértek a holokausztáldozatok hamvainak kiállításáért

2019. December 07. / 18:21


Bocsánatot kértek a holokausztáldozatok hamvainak kiállításáért

Német aktivisták bocsánatot kértek miatta, hogy holokausztáldozatok hamvait állították ki Berlinben. Az aktivisták a Reichtag elé állították fel az urnát, ami állítólag a holokauszt áldozatainak maradványait tartalmazta. A Zentrum for Politische Schönheit (Központ a politikai szépségért) azt nyilatkozta, a szélsőjobboldal szélsőségeit akarták hétfői akciójukkal kihangsúlyozni. Az átlátszó urnát azóta fekete szalaggal körberagasztották és nem láthatóvá tették. 


A ZPS állítása szerint az urna tartalmát a németországi náci táborok és a nácik által elfoglalt Lengyelország közelében lévő területek gátjaiban, folyóiban és mezőin fedezték fel. Az urna kiállítása után nem sokkal erős kritikák érték őket a vallási vezetőktől és emlékhelyi szervezőktől: az Auschwitz túlélők leszármazottjai és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság ügyvezető alelnöke, Christoph Heubner szerint ugyanis az urna sértette az elhunyt családtagok emlékét és a meggyilkolt emberek békéjét. 

A Német Zsidó Központi Tanács elnöke, Josef Schuster szerint a zsidó vallási törvényt is megsértették, ami kimondja, hogy a halottak nyugalmát nem szabad megzavarni.

A ZPS először a saját weboldalán reagált a kritikákra, azt kérdezték, hogy mégis akkor hova kellett volna kiállítaniuk a maradványokat. Ironikusan feltették azt a kérdést is, hogy talán oda kéne visszatenni őket, ahol találtuk? Amint a CNN írja, végül belátták, hogy hibát követtek el és megírták azt is, hogy felfüggesztik az oszlop láthatóságát, és egyáltalán nem állt szándékukban megsérteni a halottak leszármazottjainak vallási és etikai érzéseit. Végül őszintén bocsánatot kértek, különösen a zsidó intézményektől és emberektől hozzátéve, hogy kaptak pozitív visszajelzéseket is rokonoktól, akik üdvözítették az akció üzenetét. 

A ZPS azt is hozzátette: „Meghajolunk a holokauszt áldozatai és leszármazottjaik előtt. Munkánkat, egész politikai és művészi tevékenységünket az vezette, hogy rámutassunk a nemzetiszocialisták által elkövetett bűncselekmények borzalmaira és azon céljukra, hogy megtagadják az áldozatok méltóságát – még haláluk után is".

(Az Index.hu cikke alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin
2020. Augusztus 03. / 11:00

Olvasói támogatást kér a Kibic Magazin

Hírek, lapszemle
Gulyás Gergely miniszter látogatása a Rumbach utcai zsinagógában

Kommentek