Az EU fokozza az antiszemitizmus és gyűlölet minden formája elleni harcot

2024. Február 08. / 14:37


Az EU fokozza az antiszemitizmus és gyűlölet minden formája elleni harcot

– A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én elkövetett terrortámadása óta „elborzadva tapasztaljuk" az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos tegnap Strasbourgban. Szkínász elmondta: a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben az Európai Unió (EU) a szakpolitikák teljes spektrumában megerősíti a fellépést.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) görög tagja az antiszemitizmus és a muszlimellenes gyűlölet fokozódása elleni küzdelem szükségességéről szóló plenáris vitában szólalt fel az Európai Parlamentben (EP).

„Molotov-koktélokat dobtak zsinagógákra, Dávid-csillagokat, horogkereszteket fújtak lakóházakra, zsidó tulajdonú boltokat romboltak le, muszlimellenes szidalmakat festettek mecsetekre, és többet megpróbáltak felgyújtani, amikor a hívek bent imádkoztak, továbbá zsidó és muszlim temetőket gyaláztak meg Európa-szerte" – taglalta az atrocitásokat az uniós biztos.    

Mint mondta, a muszlimellenesség és antiszemitizmus az interneten is robbanásszerűen terjedt: megsokasodtak az Izrael állam elpusztítására, a zsidók megölésére felszólító, a terrorizmust dicsőítő tartalmak éppúgy, mint a muszlim migránsok megölésére vagy kiutasítására, illetve a muszlim nők megerőszakolására uszító jelszavak.    

„Ez elfogadhatatlan és összeegyeztethetetlen mindazzal a társadalmi modellel és életmóddal, amelyet az Európai Unió képvisel" – húzta alá.

Rámutatott, hogy a holokauszt óta nem veszett el ennyi zsidó élet egyetlen nap alatt, mint az október 7-i Hamász-terrortámadásban. Az Európai Unió az első pillanattól kezdve támogatta Izrael azon jogát, hogy a nemzetközi joggal és a humanitárius joggal összhangban megvédje magát, és felszólított az akkor elhurcolt túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására. Ugyanakkor drámai humanitárius helyzetnek vagyunk tanúi, amely a gázai palesztin lakosságot érinti – hangsúlyozta.    

Szkínász elmondta, hogy az EU fokozza a gyűlölet minden formája elleni küzdelmet: a szakpolitikák teljes spektrumában megerősítik a fellépést a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben, növelik az uniós finanszírozás kedvezményezettjeinek ellenőrzését az uniós értékek tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, valamint az oktatás, a kultúra és a sport révén növelik a tudatosságot.    

Bejelentette, hogy a bizottság nagyszabású kezdeményezést indít a holokauszthelyszínek hálózatának létrehozására. Emellett a testület többletforrásokat bocsát rendelkezésre az imahelyek védelmére, szabályozási eszközzel lép fel a rasszista, antiszemita és iszlámellenes gyűlölet online terjedése ellen, továbbá fokozottan együttműködik a rendőrhatóságok munkáját uniós szinten koordináló Europollal és a tagállamok bűnüldöző szerveivel annak érdekében, hogy az online terrorista tartalmak és a terrorizmus dicsőítése ellen az európai utcákon hatékonyan fellépjen – tette hozzá.    

Szkínász felszólított minden uniós tagállamot, hogy hajtsák végre az antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó nemzeti stratégiákat és a fajgyűlölet elleni cselekvési terveket, és biztosítsanak szükséges forrásokat a zsidó és muszlim közösségek védelméhez.   

Járóka Lívia, a Fidesz roma származású EP-képviselője a vitához hozzászólva elmondta, hogy aggasztó az antiszemitizmus és a muszlimellenes gyűlölet erősödése Európában, azonban rámutatott, hogy a romák a legnagyobb és leginkább diszkriminált etnikai kisebbség az unióban.    

Mint mondta, az európai roma integrációs stratégia nagyon jó eszköz a romaellenesség elleni küzdelemben, és Magyarországon például több szakképzési program hozza össze a roma fiatalokat a nem roma fiatalokkal, ami véleménye szerint „egy további jó kiindulópont" lehet.    

Felhívta a figyelmet arra, hogy a roma integrációs stratégiákat hatékonyabban kell végrehajtani minden uniós tagállamban, és ezt az Európai Bizottságnak és az EU Alapjogi Ügynökségének szorosan nyomon kell követnie. Járóka felkérte továbbá az európai pártokat, hogy indítsanak roma jelöltet az uniós parlamenti választásokon, és kérjék fel a roma szavazókat, hogy menjenek el voksolni.

(MTI)

Címlapkép: az EP plenáris ülése. Forrás: EP/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek