Ha elegük van a télből, irány: Izrael!

2019. Január 07. / 17:58


Ha elegük van a télből, irány: Izrael!

Jó kérdés, de eldönthetetlen, hogy melyik Izrael legszebb tengerparti helye, hiszen a zsidó államot több mint száz kilométeres szakaszon határolja a gyönyörűséges Földközi-tenger. Összeállításunkban kikerestük önöknek a legjobb helyeket, ahová télidőben is érdemes elutazni. Listánk közelről sem teljes, de Izraelt messziről is szeretjük.


1. Tayelet (Tel-Aviv)
Kezdjük Tel-avivival, hiszen nagyon sok turistagép is ott landol. A Tayelet (a neve is mutatja) szépséges sétány a Földközi-tenger partján, az elfogult vélemények szerint a világ legszebb sétánya. És most bevallhatjuk: mi is elfogultak vagyunk. Ha sétálgatás közben megéhezünk, beülünk egy tengerparti étterembe, hogy együnk, igyunk, s bámuljuk a hullámokat. Januárban ott 15 fok van, nem túl meleg, de sokkal jobb az idő, mint nálunk.

tayelet_telaviv.jpg
2. Bograsov part (Tel-Aviv)

Ne szakadjunk el olyan gyorsan Tel-Avivtól, hanem sétáljunk át arra a partszakaszra, amely a Bograsov utcáról kapta a nevét. A víz tiszta, a homok fehér, a parkoló közel. Az árak megfizethetők. Ha a januárban nem akarunk megmártózni, akkor a belváros is közel van, menjünk egy Bograsov utcai étterembe, együnk, igyunk, s gondolatban bámuljuk a hullámokat.

bograsov_telaviv.jpg
3. Acadia (Herzliya)

Ez a hely tipikusan nyári hőségre való, a tenger nagyon sekély, lassan mélyül, szóval biztonságosan bele lehet küldeni a gyereket. De azért télen is érdemes odamenni, mert sokkal kisebb a tömeg. Viszont a part ugyanolyan szép.

acadia_herzelia.jpg
4. A híres Déli Part és a delfinek (Eilat)

A strand itt eléggé kicsi, hamar kialakulhat bennünk az az érzés, hogy megtelt. Szóval, ha magányra vágyunk, akkor menjünk hajnalban. Ha viszont depressziósak vagyunk, akkor látogassuk meg az itt élő négy delfint. Figyelem, ez nem delfinárium, hiszen a delfinek a természetes közegükben élnek. Lemerülhetünk hozzájuk, ott lehetünk, amikor etetik őket. Megérinteni nem szabad az állatokat, de ha szerencsések vagyunk, akkor ők jönnek oda hozzánk, és ez életre szóló élmény lesz. Nem azért, mert ez fizetős program, hanem azért, mert a delfinek jó fejek.

eilatdél_jo.jpg
5. Dado part (Haifa)

A haifai lakosság is idejár, és a helyiek ízlésében mindig bízzunk meg. A Dado egy több mint két kilométer hosszú strand, remek bárokkal, kávézókkal, éttermekkel, és még az áraktól sem fogunk hátast dobni. A tengerpart gyönyörű, és ha ez meggondolatlanságra csábítana minket, akkor nézzünk a vízimentőkre: öt-tíz méterenként állnak szolgálatban.

dado_haifa.jpg
6. Hof Palmahim Nemzeti Park (Rishon Lezion)

Ez a kempingezésre hajlamosító hely Tel-Avivtól kb. 30 kilométerre délre található. Ha túl hideg van a megmártózásra, akkor túrázásra, sétálásra is remek. Egyik különlegessége, hogy kevésbé beépített, a Palmahim megmaradt természetes állapotában. Itt ne szemeteljünk, és ne építsünk toronyházat.

palmachin_rishonlezion.jpg
7. Sironit (Netanya)

Netanya városa a leghosszabb tengerparti szakasszal rendelkező település Izraelben. Nyolc strandja van, azért emeltük ki közülük a Sironit nevű helyet, mert itt van egy üvegfalú lift, amely 20 másodperc alatt fölrepít minket a tengerparti Rishonim sétányról a belváros szívébe. De mi ne kapjunk a szívünkhöz, hiszen a lift használata csak egy sékel.

sironit_netanya.jpg
8. Aqueduct strand (Caesarea)

Ezt a várost nem lehet kihagyni a római romok miatt: természetesen arról a világhírű vízvezetékről beszélünk, amelyet Heródes királysága alatt építettek valamivel több mint kétezer évvel ezelőtt. Itt nincsenek beülős éttermek és bárok, csak büfék, de ennek is megvan az az előnye, hogy legalább nem bömböl a zene.

Aqueduct_Caesarea).png
9. Korallzátony (Eilat)

Búvárkodásra a legjobb hely Izraelben, erre az a bizonyíték, hogy nem csak turistahadak özönlik el, de a helyiek is imádják, márpedig, mint említettük, a helyiek ízlésében megbízhatunk, bárhol is laknak. Ha belefáradtunk a víz alatti korallvilág megfigyelésébe, akkor üljünk be egy tengerparti étterembe, és kezdjük el tanulmányozni az étlapot. Jó lesz. És a naplemente is jó.

coral_eilat.png
10. Holt-tenger

Ez a tó amiatt maradt a végére, mert nem tenger, ennek dacára a a világ egyik legmeghökkentőbb helye. Vizes élőhelynek nem neveznénk, de az emberi tényező miatt tele van élettel. Ne felejtsük el, hogy sok strandja van, és ha olyat fogunk ki, ami nem nekünk való, akkor szomorú képet fogunk vágni. Ennek elkerülésére jegyezzük meg, hogy a külföldi turisták kedvelt célpontja a Kalia strand, az izraeli kisgyerekes családok legszívesebben a Biankini nevű helyre mennek, míg a bulizó fiatalság a Neve Midbar nevű strandot veszi célba.

holttenger_part.jpg
Jó szórakozást!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek