Címkék

Zsinagóga

Zsidó világ / 2024. Július 14. / 08:24

Nyaralás alatt járjuk be Horvátország vagy Olaszország legszebb zsinagógáit is!

Sokan nem csupán a pihenésnek szentelik a nyaralásukat, hanem elmélyednek a helyi zsidó örökség és kultúra gazdag szövevényében is. Bizonyos úticélok mindkettőt kínálhatják azoknak, akiket érdekel a zsidó történelem és zsinagógaépítészet. Mutatunk pár kedvelt nyaralóhelyet, ahol az üdülővárosok és a turisták által kedvelt települések varázsát élvezve érdemes nyitott szemmel járni és felkeresni a szebbnél szebb zsinagógákat.

Közélet / 2024. Május 01. / 14:52

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára, a politikai vezetők elítélték az incidenst

Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

Zsidó világ / 2024. Április 12. / 07:29

Moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást hiúsított meg az FSZB

Megakadályoztak az orosz biztonsági szervek egy moszkvai zsinagóga elleni terrortámadást, a merényletre készülő közép-ázsiai származású személyt őrizetbe vételi kísérlet közben megölték – közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Hírek, lapszemle / 2024. Április 02. / 12:39

A szegedi zsinagóga társadalmi és építészeti kontextusa

– Útikönyvek, idegenvezetők visszhangozzák, hogy az új szegedi zsinagóga a legszebb és a második legnagyobb a Dohány utcai után Európában. Ám a szépségnek a művészettörténészek és esztéták még nem találták meg a mértékegységét, ami pedig a nagyságot illeti, a második helyezés kizárt – írja Klein Rudolf a Szombat hasábjain.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 04. / 21:09

Tudástár: Összesen már tizennégy zsinagóga járható be virtuálisan a honlapunkon

A Mazsihisz.hu Kultúrkincs című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák sorába felkerült az albertirsai és a kisvárdai zsinagóga is, azaz immár mindkét épületet megnézhetjük háromdimenziós technikával. Ezzel összesen már 14 zsinagógát tekinthetnek meg kívül-belül az internet segítségével.

Zsidó világ / 2024. Január 16. / 09:00

„Ne tessék haragudni, zsidónak tetszik lenni?"

– Szabad-e nem zsidónak zsidó istentiszteletet meglátogatnia? Én erre mindig azt szoktam válaszolni, ami a Nagyfuvaros utcai zsinagógának a homlokzatára ki van írva: „A házam imádság házának neveztetik minden nép számára.” (Ézsaiás 56:7) Aztán rájöttem, hogy tévedek. Ugyanis ez a mondat jövő időben van ragozva – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija a Facebook-oldalán.

Izrael / 2024. Január 10. / 12:55

Schöner Alfréd: Zsinagóga Gázában

A gázai olyan zsinagóga, ahol a mozaikpadlózaton – a nonfigurativítás elvének ellentmondva – egy bibliai személyiség profilja rajzolódik ki. Egy olyan emberé, akinek a kezében hárfa van. A klasszikus, nem zsidó irodalomból tudjuk, hogy Orfeusz játszik hárfán, és zenéjével megszelídíti az állatokat.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 02. / 10:49

Tudástár: Virtuálisan is bejárható a bajai és a karcagi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincs című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák sorába a napokban felkerült a bajai és a karcagi zsinagóga is, azaz immár mindkét épület bejárható a legmoderebb háromdimenziós technikával. (A Kultúrkincs Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Zsidó világ / 2023. December 24. / 09:16

Tudástár: Virtuális térben a romjaiban is gyönyörű kővágóörsi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a 3D technika révén virtuálisan is bejárható zsinagógák közé felkerült a Veszprém vármegyei Kővágóörs mintegy 200 éves zsinagógája is. Nézzék meg kívülről-belülrő 3D formátumban és páratlan minőségben, akár az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Mazsihisz hírek / 2023. December 21. / 13:59

Tudástár: Már virtuálisan is bejárható az újbudai Bét Sálom zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák között immár ott van a lágymányosi, vagyis az újbudai Bét Sálom zsinagóga is. S ha már benéznek a Bét Sálomba, javasoljuk, hogy járják végig 3D formátumban és páratlan minőségben az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Zsidó világ / 2023. December 01. / 14:30

Jonathan Sacks rabbi a zsinagógáról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal azt az idézetet osztjuk meg, amit a rabbi a zsinagógák jelentőségéről fogalmazott meg.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!