Címkék

Zsidó ünnep

Ünnepek / 2022. December 02. / 15:12

Jákob szerelme: a fiúknak is szabad sírni néha – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 36 perckor köszönt be, a királynő pontban 16 óra 46 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából e hét szombattól a Vájécé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Ünnepek / 2022. November 11. / 14:10

Beteglátogatás: Ábrahám nem ér rá beszélni Istennel – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 55 perckor köszönt be, a királynő holnap pontban 17 órakor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Vájérá hetiszakaszt olvassuk.

Ünnepek / 2022. November 04. / 15:56

Ábrahám, mint nem zsidó nő és a közelgő megváltás – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 16 óra 4 perckor köszönt be, a királynő holnap 17 óra 9 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Leh Lehá hetiszakaszt olvassuk.

Zsidó világ / 2022. Október 20. / 12:22

Szerdócz Ervin: Hogyan lehet a „gyengébb" nő az „erős” férfi segítőtársa?

– Férfinak segítőtárs? „Gyengébb” nem az „erős” férfi mellé segítőtársnak? Hogyan segíthet a „gyenge” az erősnek? És miben? – teszi föl a kérdéseket az újpesti főrabbi a hetiszakaszunk, a Brésit kapcsán.

Ünnepek / 2022. Október 09. / 10:13

Ilyen ünnepi ételekkel készül Sonya a szukotra – VIDEÓ

Sonya egy ötgyermekes zsidó anyuka, két ikerpár kislány és egy kisfiú boldog édesanyja, aki a munkahelyén ápolónőként dolgozik, odahaza pedig a család miatt sok időt tölt a konyhában. Remekül főz, s természetesen kóser konyhát vezet, így a YouTube-on a zsidó közösség számára létrehozott egy csatornát Sonya's Prep címmel, amelynek csaknem 70 ezer követője van. Legújabb videójában olyan ételeket mutat be, amelyeket a hamarosan beköszöntő szukotra készít.

Ünnepek / 2022. Október 08. / 20:46

Szukot, a sátrak ünnepe – szokások, hagyományok, történelmi háttér, az ünnep kellékei

A világon mindenütt megkülönböztetik az úgynevezett állami, nemzeti, továbbá a természeti eredetű, valamint a vallási ünnepeket. A zsidóság számára azonban, lényegében véve, minden ünnep egyben történelmi, természeti és vallási jelentőséggel is bír. Mindez érvényes a most vasárnap, este 17 óra 50 perckor beköszöntő, harmadik zarándokünnepünkre, a szukotra is.

Ünnepek / 2022. Október 07. / 13:38

„Figyeljetek egek, hadd emeljek szót” – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 17 óra 54 perckor köszönt be, a királynő holnap este 18 óra 56 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Háázinu (Mózes 5. 32:1-52.) hetiszakaszt olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

Ünnepek / 2022. Október 06. / 12:58

Szerdócz Ervin: Hogyan állt bosszút az Örökkévaló Titus császáron?

A második Szentélyt elpusztíttató Titus császár i. sz. 81. szeptember 13-án halt meg. Dio Cassius szerint hidegvizes, borecetes borogatással hűtötték mellkasát, mert attól szenvedett, hogy belsejét tűz emészti. Ki tudja, talán a jeruzsálemi Szentély cédrusgerendáinak utolsó lángjai hamvadtak el a gonosz Titusszal – írja aktuális hetiszakaszunk kapcsán az újpesti főrabbi.

Ünnepek / 2022. Október 04. / 15:36

Micsoda lista! Ezeket a számokat ajánlja Jicák Perlman a nagyünnepekre

Ünnepi összeállításában a Yourclassical.org zenei weboldal nem akárkivel és nem akármilyen tartalommal jelentkezett az engesztelés napja alkalmából. Felkérték Jicák Perlman világhírű izraeli hegedűművészt, hogy állítson össze egy listát az őszi nagyünnepekhez kapcsolódó, kedvenc zeneszámaiból. Íme, alant közöljük a remek listát, hallgassanak bele!

Ünnepek / 2022. Szeptember 30. / 17:25

Józsué apai öröksége: légy erős és bátor, menni fog – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 18 óra 21 perckor köszönt be, a királynő holnap este 19 óra 24 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten Vájéleh hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Ünnepek / 2022. Szeptember 28. / 08:54

Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

Ma reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart a mai gyásznap böjtje, amelyet a babiloni fogság idejében meggyilkolt Gedáljá judeai helytartó emlékére tartunk. Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy erre a gyásznapra külön böjti imarend vonatkozik.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 23. / 11:35

Egy asztalnál ünnepelt Jakov Hadas-Handelsman a zsidó közösségek elnökeivel

„Kivételes és egyben rendkívüli alkalom, hogy a magyarországi zsidó közösségek mind az 5 elnöke egy asztalnál ünnepelte a zsidó újévet Jákov Hadas-Handelsman nagykövet meghívására. Ez az esemény méltóképpen tükrözi azt az álmot, hogy az új év békét, együttműködést és sikereket hozzon mindenki életébe" – tájékoztatta honlapunkat az izraeli nagykövetség, amely videóösszeállítást tette közzé az ünnepi eseményről.