Címkék

Zsidó Múzeum

Zsidó világ / 2023. Szeptember 08. / 13:48

Sófárok: egyszerűség és művészet

A sófárok, a zsidó vallás fontos kegytárgyai és jelképei Elul havában kerülnek elő, a teljes hónap folyamán fújják őket a reggeli istentiszteleteken. Ahogy a 27. zsoltárt is ilyenkor kezdjük el énekelni az Örökkévalónak, aki a szövege szerint a mi fényünk és megmentőnk. Egyik sorának első szava, lulé, nagyjából úgy fordítható, hogy amennyiben nem, visszafelé olvasva Elul.

Kultúra / 2022. Augusztus 26. / 13:01

A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a zsidó múzeum magazinjából.

Kultúra / 2022. Augusztus 19. / 16:02

A hét műtárgya: vissza a zsidósághoz – székely szombatos imakönyvek

A reformáció sodrában, a Biblia nemzeti nyelvekre fordításának idején, amikor modernkori újdonságként, a modernitás kezdetén, fontossá vált, hogy értsük, amiben hiszünk és azonosuljunk vele, némelyek elkezdték komolyan venni a Szentírás szövegét a Sola Scriptura elve alapján – egyedül az Írás az egyháztörténeti hagyomány nélkül, vissza az eredethez, a Bibliához.

Kultúra / 2022. Augusztus 12. / 13:11

A hét műtárgya: Egy rajz a vádlottak padján ülő Szálasiról és Beregfyről

Szálasi Ferenc pszichológiai portréja meglepően sok történészt izgat, élete utolsó felvonásának közeli megfigyelője volt Eppinger Weisz Margit képzőművész, aki maga is sajátos ítéletet mondott róla – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki hírlevelében, A hét műtárgya című rovatban. A zsidó múzeum Eppinger Weisz Margit több művét is őrzi, sőt, Szálasi 1943-44-es naplója szintén az intézmény levéltárában található.

Élet + forma / 2022. Július 29. / 14:26

Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta.

Kultúra / 2022. Július 22. / 16:52

A hét műtárgya: Egy 1923-as fotó a Zsidó Kórházból

Az 1896-ban megnyitott budapesti Szabolcs utcai zsidó Kórház már a megnyitásakor az ország egyik legmodernebb egészségügyi intézményének számított, s az 1940-es évekre ezer betegággyal rendelkező, ragyogóan felszerelt, az egészségügy szinte minden területét átfogó gyógyászati komplexummá fejlődött – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Kultúra / 2022. Július 15. / 15:36

A hét műtárgya: Nátán ben Gerson sírköve

Nátán ben Gerson 1654-ből való sírköve József főherceg budai, Dísz téri palotájának építésekor került elő 1910 körül, az értékes régiséget a Habsburg főherceg 1933-ban ajándékozta a Zsidó Múzeumnak – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Tudomány / 2022. Július 06. / 09:07

Elindult a Targum online folyóirat, szívből ajánljuk!

A Goldziher Ignác Tudományos Kutató Alapítvány alapításában és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) támogatásával mostantól új folyóiratot olvashatnak Targum címmel az interneten. A targum a Héber Bibia arámi fordítását jelenti, s azért esett az alapítók választása éppen erre a címre, mert a lap célja a fordítás, az értelmezés, az értelemadás és a megértés szándéka és átadása. A kiadó a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár.

Kultúra / 2022. Július 01. / 17:02

A hét műtárgya: Megillat Horthy

– Állandó kiállításunkban, a Purim tárgyai között látható egy különleges tekercs, mely formájában és némiképp nyelvezetében is a hagyományos Eszter tekercsekre emlékeztet, tartalma azonban nagyon más. A veretes héber nyelven írt szöveg a magyarországi holokauszt történetét foglalja össze – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.

Kultúra / 2022. Június 26. / 15:22

Múzeumunk éjszakája: micsoda buli volt!

Nem kézenfekvő, hogy az ember éjjelente járjon múzeumba, pláne a múzeumok éjszakáján, amikor egyrészt lépni nem lehet a tömegtől, másrészt ha az ember kisgyerekes szülő, akkor a gyerekét sem tudja magával vinni – mindezek dacára tegnap éjjel hatalmas buli kerekedett. A Dohány zsinagóga előtt éjfél után is ropták a táncot, ami pedig a Rumbach-ot illeti: Fullajtár Andrea „Karádyádája” lenyűgöző volt. Vastaps a fellépőknek és a szervezőknek.

Zsidó világ / 2022. Június 24. / 13:44

A hét műtárgya: Serleg a bölcs asszonynak

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található, virág alakú serleget a Budai Izraelita Nőegylet legendás elnökasszonyának, özv. Friedmann Gusztávnénak dedikálták a budai zsidó diákjóléti szakosztály intéző bizottságának tagjai 1928-ban – írja a múzeum pénteki magazinja.

Kultúra / 2022. Június 10. / 16:01

A Zsidó Múzeum – Hermann Lipót: Illés próféta megjelenik

Hermann Lipót 1884-ben született Nagyszentmiklóson, majd apja kívánságának megfelelően kereskedelmi iskolát végzett. Érettségi után mégis festészeti tanulmányokba kezdett, és bekapcsolódott a korszak művészeti életébe.