Címkék

Zsidó Múzeum

Kultúra / 2024. Május 22. / 17:18

Shalom, Izrael! – Egy éj a zsidónegyedben

Szerte az országban idén is megrendezik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű, nagyszabású kulturális programsorozatot, amelyhez természetesen csatlakozik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga-komplexum és a Rumbach-zsinagóga is. Ne feledjék: kezdés június 22-én, szombaton este a sábesz kimenetelével, tehát szombatbúcsúztatással, amelyet dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija vezet.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 29. / 13:06

Kézzel készített sakk-készletet találtak Auschwitzban

Az Auschwitz-Birkenau Múzeum dolgozói az egykori tábor nyolcas blokkjának padlója alatt fedeztek fel egy kézzel készített sakk-készletet. A gyűjtemény 35 karton négyzetlapból áll, melyeken a sakk különböző figuráinak kézzel rajzolt változatai láthatóak. A figurák a normalitás és emberség megőrzésére tett erőfeszítések tárgyi emlékeiként értelmezhetők.

Támogatott projektek / 2024. Március 26. / 11:36

Múzeumpedagógiai programok a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban

A pályázat célja, hogy a magyar zsidó kulturális örökséget érthetővé, hozzáférhetővé tegye a most felnővő gyerekek számára is, már óvodás kortól, egészen a középiskoláig. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ünnepek / 2024. Március 14. / 11:25

Március 15. és a zsidók – közös szabadság és egyenjogúság

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit a magyar történelem legnagyobb fordulópontjaként határozzák meg, amelynek célja a nemzet néppel történő egybeforrasztása volt, valamint a szabadság kiterjesztése mindenkire, így a zsidókra is.

Zsidó világ / 2024. Március 08. / 14:39

A hét műtárgya: Alkalmi imakönyv

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményében található 18. századi kéziratos luxus-imakönyvek készítésénél két, egymással párhuzamos trend figyelhető meg. Az egyik irányzat a nyomtatott könyvek formai megjelenését követi: a nyomtatott betűket és a rézmetszeteket utánozza, ezért kizárólag tintával, fehér pergamenen fekete vonalakkal dolgozik.

Zsidó világ / 2024. Január 12. / 13:09

Rumbach utcai téli imaház

Ma már talán kevesen tudják, de a Rumbach utcai zsinagóga udvarán valamikor állt egy téli zsinagóga is. Léderer Sándor (1852-1927) a pesti izraelita hitközség alelnökének, majd elnökének ösztönzésére építették, 1923-1925 között.

Megemlékezések / 2023. December 26. / 15:16

Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

A budapesti Zsidó Gimnázium és a Zsidó Múzeum egykori igazgatója, Grünvald Fülöp (1887-1964) halálának 60. évfordulóján a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírjánál megemlékezést rendez a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 08. / 13:48

Sófárok: egyszerűség és művészet

A sófárok, a zsidó vallás fontos kegytárgyai és jelképei Elul havában kerülnek elő, a teljes hónap folyamán fújják őket a reggeli istentiszteleteken. Ahogy a 27. zsoltárt is ilyenkor kezdjük el énekelni az Örökkévalónak, aki a szövege szerint a mi fényünk és megmentőnk. Egyik sorának első szava, lulé, nagyjából úgy fordítható, hogy amennyiben nem, visszafelé olvasva Elul.

Kultúra / 2022. Augusztus 26. / 13:01

A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a zsidó múzeum magazinjából.

Kultúra / 2022. Augusztus 19. / 16:02

A hét műtárgya: vissza a zsidósághoz – székely szombatos imakönyvek

A reformáció sodrában, a Biblia nemzeti nyelvekre fordításának idején, amikor modernkori újdonságként, a modernitás kezdetén, fontossá vált, hogy értsük, amiben hiszünk és azonosuljunk vele, némelyek elkezdték komolyan venni a Szentírás szövegét a Sola Scriptura elve alapján – egyedül az Írás az egyháztörténeti hagyomány nélkül, vissza az eredethez, a Bibliához.

Kultúra / 2022. Augusztus 12. / 13:11

A hét műtárgya: Egy rajz a vádlottak padján ülő Szálasiról és Beregfyről

Szálasi Ferenc pszichológiai portréja meglepően sok történészt izgat, élete utolsó felvonásának közeli megfigyelője volt Eppinger Weisz Margit képzőművész, aki maga is sajátos ítéletet mondott róla – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki hírlevelében, A hét műtárgya című rovatban. A zsidó múzeum Eppinger Weisz Margit több művét is őrzi, sőt, Szálasi 1943-44-es naplója szintén az intézmény levéltárában található.

Élet + forma / 2022. Július 29. / 14:26

Az aszály a Közel-Kelet közös nehézsége lesz: Izrael lehet a megmentő

Az elsivatagosodás fokozódik a Közel-Keleten, a klímaváltozás egyik központjában és Izrael jelentős része eleve sivatag. Az aszályos időszakok még hosszabbak lesznek és még gyakrabban fognak jelentkezni, mint Ábrahám idejében és azóta.