Címkék

Schőner Alfréd

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Zsidó világ / 2024. Március 20. / 15:58

Schőner Alfréd kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Schőner Alfréd korábbi budapesti főrabbi és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem volt rektora kapta idén a Scheiber Sándor-díjat a zsidó tudományosságnak és oktatásnak szentelt életútjáért, rabbinikus tevékenységéért, valamint a történelmi egyházak közötti dialógus kialakításáért végzett tevékenysége elismeréseként.

Megemlékezések / 2024. Január 16. / 15:31

Schöner Alfréd: 50 évvel ezelőtt jegyeztem le e sorokat…

Én is emlékezem. Emlékezem e sorokkal, melyeket Ötven évvel ezelőtt írtam le. Akkor álltam fel a sívából, pár nappal korábban elhunyt az Édesanyám. Néhány nappal később avattak rabbivá… Gyászszakáll borította az arcomat…

Mazsihisz hírek / 2024. Január 15. / 13:30

Dr. Schöner Alfréd ünneplése: „Papa, mi nem félünk!”

Habár megtelt a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, tegnap mégis családias, meghitt, bensőséges hangulatú ünnepség keretében zajlott le az a rendezvény, amelyet dr. Schöner Alfréd főrabbi rabbivá avatásának 50. évfordulója alkalmából rendeztek. Az OR-ZSE volt rektorát és nyugalmazott professzorát tanítványai, kollégái, barátai, tisztelői köszöntötték.

Zsidó világ / 2024. Január 11. / 14:10

Meghívó! – Ünnepeljük együtt Schöner Alfréd főrabbi aranydiplomáját!

Ritka és felemelő esemény helyszíne lesz a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagóga 2024. január 14-én, vasárnap délután 5 órától: ekkor ünnepelhetjük dr. Schöner Alfréd rabbivá avatásának 50. évfordulóját.

Izrael / 2024. Január 10. / 12:55

Schöner Alfréd: Zsinagóga Gázában

A gázai olyan zsinagóga, ahol a mozaikpadlózaton – a nonfigurativítás elvének ellentmondva – egy bibliai személyiség profilja rajzolódik ki. Egy olyan emberé, akinek a kezében hárfa van. A klasszikus, nem zsidó irodalomból tudjuk, hogy Orfeusz játszik hárfán, és zenéjével megszelídíti az állatokat.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 25. / 11:39

Schőner Alfréd 75: „A Schőner név Magyarországon fogalommá vált”

A napokban ünnepelte 75. születésnapját dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus, az OR-ZSE volt rektora, akit külön köszöntött dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbija. Köszöntésüket az alábbiakban közöljük, egyúttal kívánjuk Schőner főrabbinak, hogy egészségben tartsa meg az Örökkévaló az emberi kor végső határáig.

Megemlékezések / 2023. Október 15. / 15:19

Schőner Alfréd főrabbi Benedek István Gáborról: „Te voltál a vízesés a sivatagban”

A budapesti Kozma utcai zsidó temetőben ma tartották Benedek István Gábor (1937-2022) író, szerkesztő, újságíró, a Remény folyóirat alapító főszerkesztője sírkövének avatását. A szertartáson dr. Schőner Alfréd főrabbi, professzor emeritus búcsúztatta a magyar zsidó közösségben BIG-ként nevezett, a 85. születésnapja előtt egy hónappal elhunyt írót, közreműködött Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 24. / 12:52

Schöner Alfréd: Jom Kipur, az év legszentebb napja

Kol Nidré óráján szerte a világon, minden földrészen összegyűlnek a valláshoz kötődő hittestvérek. Közösen, együttesen fohászkodunk az Egek Urához, hogy bocsássa meg az ellene, és embertársaink ellen elkövetett bűneinket, és hisszük, hogy megszólal a magasságokból a Mindenható szava száláchti kidvárechá, azaz megbocsátok néktek, ahogy ígértem. A több mint egy évszázad viharos, megpróbáltatásokkal teli történelméből emelek ki hármat.