Címkék

Munkaszolgálat

Megemlékezések / 2024. Július 09. / 10:32

A halálba hajszolt Bálint György hírlapíró születésnapjára

A két világháború közötti magyar sajtó egyik legkiemelkedőbb alakja, az 1906. július 9-én született Bálint György mindössze 36 éves volt, amikor 1942-ben az oroszországi munkaszolgálata alatt meghalt. De pontosabb így fogalmazni: a halálba hajszolták. Bűne az volt, hogy zsidónak született. És nem segített rajta vértelen fegyvere: a toll.

Közélet / 2024. Május 27. / 17:01

NÜB-elnök: „A felejtés útja járhatatlan”

Megtartotta éves közgyűlését a NÜB Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, amelynek vezetője, dr. Schiffer János az elnöki beszámolójában azt mondta: sajnálatos, hogy több vidéki városban szervezett holokauszt-megemlékezéseken nem képviseltették magukat az önkormányzatok. Felhívta a figyelmet arra: veszélyes, ha nincsenek emlékezők, mert – mint fogalmazott – „a felejtés útja járhatatlan”.

Megemlékezések / 2024. Május 01. / 14:31

Ma 123 éve született Szerb Antal, a lélek kamaszkorának írója

Soha nem nőtt ki teljesen a kamaszkor mindenre fogékony, kissé kétségbeesett zavarából, esetlenségéből: soha nem tudta meg igazán, kicsoda ő, csak a könyvek által megnyitott képzelt végtelenben érezte otthon magát: ezért volt egyszerre gyengéden romantikus és gúnyos, akár krimiparódiát írt, akár olyat, amit senki más előtte és utána: vicces irodalomtörténetet.

Megemlékezések / 2024. Január 09. / 17:02

Rejtő Jenő élete éppen olyan kalandos volt, mint utánozhatatlan regényei szereplőié

Nyolcvanegy éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az oroszországi Jevdakovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség. Állítólag 1943.január 1-jén – azt mondta, – hogy ez a nap is jól kezdődik. Mindössze 38 éves volt.