Címkék

Magyar zsidó közösség

Zsidó világ / 2024. Június 30. / 08:40

Héber Imre klub: Az 1920-21-es évek a magyar zsidóság életéből

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre klub következő foglalkozásán az 1920-21-es éveknek a magyar zsidóságot érintő mozzanatairól hallhatnak előadást. A két előadó Ádám Mária és Villányi András.

Oktatás / 2024. Május 28. / 09:03

Amerikai elitegyetemisták Budapesten, avagy „érzékenyítés" testközelből

A Harvard és a Yale húsz-húsz hallgatója látogatott Budapestre, hogy megismerkedjen a magyar zsidóság történetével, s főleg a jelenével. Az egyetemisták jártak a Mazsihisz-székházban, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban, valamint a Dohány-zsinagógában. Vezetőjük Erdős Zebulon (Harvard) volt, akit az út egyik izraeli vezetője így nevezett: „a magyar zsidóság amerikai nagykövete”.

Izrael / 2024. Február 27. / 20:44

Elhunyt Lusztig Éva, a magyar zsidóság cfáti emlékmúzeumának társalapítója

Izraelben 94 éves korában meghalt Lusztig Éva (Hava), a magyar nyelvterületről származó zsidóság cfáti emlékmúzeumának, a magyar zsidók egyik legfontosabb gyűjteményének a társalapítója – közölte kedden a családja.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 13. / 13:43

A Mazsihisz székházában a HIPA delegációja

A Magyarországon dolgozó külföldi tudósítókat tömörítő Hungarian International Press Association (HIPA) delegációja látogatott ma a Mazsihisz Síp utcai székházába, ahol dr. Grósz Andor, a Szövetség elnöke tájékoztatta a megjelenteket a magyar zsidóság XX. századi történetéről és jelenlegi helyzetéről.

Megemlékezések / 2024. Február 10. / 19:45

Ma 105 éve született Komlós Juci, a legmosolygósabb színésznő

A színészcsaládból származó, így már három (!) évesen színpadra állt Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, és 2011. április 5-én hunyt el Budapesten. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas művésznő a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Halálának 10. évfordulóján közteret neveztek el a II. kerületben. Legyen áldott az emléke!

Élet + forma / 2024. Február 09. / 09:33

Az élet nagy kérdései – folytatódik a MAZS Alapítvány kvízjátéka

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítja a hanukakor indított kvízjátékát a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS). A február 14-ig tartó játékos kezdeményezés célja, hogy a közösség alaposabban megismerje a MAZS Alapítvány támogatási formáit és programjait. A válaszadók között 10 darab 10 ezer forint értékű könyvutalványt sorsolnak ki.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 12:30

Dr. Nógrádi Péter: „Most mindannyiunknak össze kell fognunk”

– A Mazsihisz kiléit illetően a partneri viszony és a szolidaritás a legfőbb érték a másik fél érdekeinek megértésével és tiszteletben tartásával – nyilatkozta dr. Nógrádi Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közelmúltban megválasztott alelnöke, akit az új tisztségéből fakadó terveiről, elképzeléseiről kérdeztünk.

Mazsihisz hírek / 2023. November 27. / 18:30

Meghívó a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége decemberi közgyűlésére

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a 2023. december 3-án (vasárnap, 5784. kiszlév 20.), délelőtt 10.00 órakor (a Budapest VII. Síp u. 12. sz. alatti díszteremben) kezdődő közgyűlésére. A Közgyűlés nyitóimával kezdődik.

Élet + forma / 2023. November 22. / 11:54

Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk.

Élet + forma / 2023. November 17. / 12:56

Budapest ünneplése: kívánjunk 120-szor 120-at!

A világ egyik legszebb fővárosa, amely mindent látott és hallott már: látott boldogságot és tragédiát, hallott nevetést és zokogást, hiszen – mint mindannyiunknak –saját története, sorsa és élete van. S ami a legfontosabb: mindannyiunké. Hivatalosan ma van a három különálló város egyesítéséből létrejött Budapest 150-ik születésnapja – legyünk rá büszkék, hogy mi, magyar zsidók is gazdagítottuk a kultúránk, hagyományaink, vallásunk révén.

Zsidó világ / 2023. November 14. / 13:02

Magyar zsidó szervezetek a megtámadott Izraelért: mi történt eddig?

Izraellel vagyunk címmel a JCC Budapest – Bálint Ház összefoglalót készített arról, hogy a magyar zsidó szervezetek, közösségek, csoportok miképpen fogtak össze a megtámadott Zsidó Állam lakosainak és a Magyarországon élő izraeliek megsegítésére és támogatására.

Mazsihisz hírek / 2023. November 08. / 10:48

A Mazsihisz elnöke a belügyminiszterrel tárgyalt

A magyar zsidó közösséget érintő aktuális ügyek szerepeltek annak a megbeszélésnek a napirendjén, amelyet dr. Grósz Andor folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel. A héten lezajlott találkozót a Mazsihisz-elnök kezdeményezte.