Címkék

Közel-Kelet

Hírek, lapszemle / 2022. November 30. / 22:00

Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában

– Az izraeli tudósítókat és drukkereket a katari világbajnokságon eddig finoman fogalmazva „hűvösen” fogadták. Dor Hoffman izraeli újságíró a hét elején pedig arról számolt be, hogy egy helyi taxisofőr kirúgta őt a kocsijából azzal a szöveggel, hogy a „testvéreit gyilkolja” – írja Káncz Csaba a Privátbankár.hu portálon.

Izrael / 2022. November 29. / 11:21

Történelmi nap: az ENSZ ma 75 éve szavazta meg a későbbi Izrael létrejöttét

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) 1947. november 29-én lezajlott közgyűlése történelmi jelentőségű volt a rákövetkező évben kikiáltott Izrael állam megalakulása felé vezető úton. Ezen a napon fogadták el a híres 181. számú határozatot, amely a harminc éven át brit mandátum alatt álló Szentföldön lehetővé tette a Zsidó Állam létrejöttét.

Közélet / 2022. November 07. / 12:31

Ma az IKI-ben: A világunk Rabin előtt és után

– Izrael Rabin előtt és után – ez a címe annak a minden bizonnyal roppant izgalmasnak ígérkező beszélgetésnek, amelyen dr. Balázs Gábor eszmetörténész és dr. Novák Attila történész cserél eszmét arról, hogy mennyiben és miképpen változott a világ és Izrael Jichák Rabin miniszterelnök 1995-ben történt meggyilkolása óta. A program ma este fél 7-kor kezdődik az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 13:58

Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

A Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat Deborah Lipstadt, aki az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyi tárcájának bejelentésére hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban utazik a térségbe.