Címkék

Közel-Kelet

Tudomány / 2024. Február 21. / 11:50

Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

A Rubicon Intézet közelmúltban Budapesten megrendezett „Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok” című, teltházas konferenciáján a jelenleg is zajló közel-keleti események történeti hátteréről hangzottak el előadások. A lenti videóban Magyarics Tamás egyetemi docenst, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetőjét hallgathatják meg.

Izrael / 2023. December 28. / 15:56

Izraeli légitámadásban vesztette életét egy iráni tábornok Szíriában?

Teheránban ma temették el Szaid Razi Muszavi tábornokot, az Iszlám Forradalmi Gárda tanácsadóját, aki az iráni állami média Izrael részéről meg nem erősített híre szerint akkor vesztette életét, amikor Izrael légitámadást hajtott végre Szíriában. Irán megtorlást helyezett kilátásba.

Hírek, lapszemle / 2023. December 20. / 12:11

Izrael félelmetes figyelmeztetést küldött Iránnak

– A Hamász tudatosan használja élő pajzsként a lakosságot. Iskolák, mecsetek, kórházak, menekülttáborok, víztisztító telepek vagy a kritikus infrastruktúra közelében helyezik el csapataikat, felszereléseiket, és az alagútlejáratokat. Izrael egyszerűen nem tud úgy támadni, hogy ne legyenek civil áldozatok – ezt Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense nyilatkozta az Index.hu portálnak.

Hírek, lapszemle / 2022. Június 24. / 13:58

Az USA antiszemitizmus elleni megbízottja a Közel-Keletre látogat

A Közel-Keletre, köztük Szaúd-Arábiába, az Egyesült Arab Emírségekbe és Izraelbe látogat Deborah Lipstadt, aki az Egyesült Államok megbízottja az antiszemitizmus elleni küzdelemben – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna az Egyesült Államok külügyi tárcájának bejelentésére hivatkozva. Joe Biden amerikai elnök jövő hónapban utazik a térségbe.