Címkék

kiállítás

Megemlékezések / 2024. Június 11. / 14:17

Nők és gyermekek a szegedi holokausztban – meghívó kiállításra

A Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma szeretettel meghívja Önt Apák nélkül – Nők és gyermekek a szegedi holokausztban című emlékkiállítására 2024. június 16-án, vasárnap délután 2 órára a Szegedi Új Zsinagógába.

Zsidó világ / 2024. Június 06. / 12:21

Hőstettek a soá alatt – Carl Lutz és a fiatal cionisták mentőakciója kiállítás és előadás

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Herman Klubban a Carl Lutz Emlékalapítvány: "Hőstettek a soá alatt" című beszélgetéssel egybekötött vándorkiállításának bemutatójára 2024. június 11-én, kedden 13.30 órakor. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Síp utca 12. földszint.

Kultúra / 2024. Május 13. / 12:59

A Könyvek Terme – Kiállítás és előadás az OR-ZSE könyvtárában

A Karibi Holokauszt Emlékbizottság kiállítással egybekötött előadására invitálja az érdeklődőket az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára május 15-én, ezen a héten szerdán 15 órától. Az előadó az országszerte ismert televíziós újságíró, Horváth János volt kubai nagykövet lesz. A tárlaton igazi könyvritkaságokat mutatnak be, a szerzők szinte valamennyien az auschwitzi haláltábor életben maradt foglyai voltak.

Kultúra / 2024. Április 26. / 14:34

Visual Indictment: Exhibition of the Jewish Museum Opened in the National Gallery

Sharp phantom image and even sharper phantom pain - this is how the exhibition “This is How it Happened. The Early Memory of the Holocaust in the Works of Eyewitness Artists” of the Hungarian Jewish Museum and Archives at the Hungarian National Gallery can be summed up in a nutshell.

Megemlékezések / 2024. Április 21. / 10:39

A szomszédaik voltak címmel nyílt kiállítás a Rumbach zsinagógában

A tablók a látogatókat nem csak szembesítik a holokauszt egyes mozzanataival, hanem számtalan kérdés megválaszolására is késztetik. Hogyan reagáltak az emberek zsidó osztálytársaik, kollégáik, szomszédaik és barátaik sorsára? Hogyan tekintettek saját szerepükre?

Kultúra / 2024. Április 10. / 12:14

Megnyílt! A bábu megszólal – Anna Margit életmű-kiállítás a Nemzeti Galériában

A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat kétszázhúsz festményt és grafikát vonultat fel, minden korábbinál teljesebb képet adva a 20. század legnehezebb periódusait megélő alkotóról.

Kultúra / 2024. Április 04. / 17:22

A szomszédaik voltak – a Washingtoni Holokauszt Múzeum kiállításának megnyitója

A szerte a világon hatalmas érdeklődéssel bemutatott vándorkiállítás Washingtonból érkezik a PészahFesztre időzítve, és most először lesz magyarul is megtekinthető a Rumbach Zsinagógában. A megnyitó időpontja 2024. április 19. péntek, 15 óra. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Izrael / 2024. Február 06. / 15:54

Kiállításmegnyitó – „Október 7.”

Meghívó Ziv Koren izraeli sajtófotós képeiből készült kiállítás megnyitójára 2024. február 7. szerda, délelőtt 10 órára a Reformáció Emlékparkba. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 15.

Kultúra / 2024. Január 23. / 14:16

MEMENTÓ – az emlékezés gesztusa az Art Departmentben

Rajk László Auschwitzban 2004-2014 között készített frottázsaiból, valamint a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár egyes gyűjteményi darabjaiból áll össze egy új, izgalmas világ azon a kiállításon, amelynek megnyitója január 28-án, vasárnap délután 4 órakor lesz az Art Department kiállítótérben (Budapest, Paulay Ede utca 19. szám). A tárlat kurátora Farkas Zsófia, a zsidó múzeum munkatársa.

Kultúra / 2023. December 08. / 11:26

Megnyitották a Suttogó föld című izraeli-magyar kiállítást a Néprajzi Múzeumban

A 6. Jeruzsálemi Biennálé eredetileg Táj, táj, táj címmel tervezett tárlata magyar alkotók munkáival kiegészülve egy hónapon át lesz látható. A kiállításon 20 izraeli és 18 magyar művész alkotásai mutatkoznak be.

Kultúra / 2023. December 06. / 20:30

Rózsa Péter: ARTalakulás

Akira Kuroszava alig öt évvel a II. világháború befejezése után mutatta meg az A vihar kapujában című filmjében az egyes ember és a közösség szemléletmódjának drámai ütközését. Ez a békés hétköznapokban legfeljebb családi vagy kisközösségi vitákban jelenik meg, azonban történelmi események közepette olyan robbanásszerű átalakulást idézhet elő, amely tömegek gondolkodását, szemléletét változtatja meg.

Kultúra / 2023. Október 24. / 11:23

A császári és királyi szállító címet kiérdemelt Lengyel családról nyílt kiállítás Szegeden

A zsidó származású Lengyel Lőrincz 1858-ban alapította meg szegedi családi vállalkozását, amely kárpitosmunkával, bútorgyártással- és kereskedelemmel, valamint temetkezési termékek forgalmazásával foglalkozott. Ez a cég készítette az 1896-os millenniumi kiállítás nagy díszsátrát, az újjáépített budai palota főhercegi lakosztályának berendezését és Erzsébet királyné egyik kerti házának népies–magyaros bútorait is.