Címkék

Jiddis

Zsidó világ / 2023. Február 23. / 16:36

A jiddis nyelvről beszélget ma Komoróczy Szonja és Nádasdy Ádám

Mint tegnap beszámoltunk róla: javában tart a Jiddis-hét elnevezésű rendezvénysorozat a MERKAZ – Héber és Izraeli Kulturális Központ (egykori Izraeli Kulturális Intézet – IKI) szervezésében. A mai program is igen érdekesnek ígérkezik: Komoróczy Szonja, az OR-ZSE oktatója és Nádasdy Ádám nyelvész professzor beszélget a jiddis nyelvről a ZOOM internetes platformon 17 órától.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 13:21

Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

„Százados szuper szám" címmel írt remek összefoglalót Connie Francis amerikai énekesnő életéről és munkásságáról Hegyi Iván a Népszava múlt hétvégi Szép Szó mellékletében. Aki nem tudta eddig, Connie Francis nemcsak csodálatos énekesnő, de igazi nyelvzseni is: tizenöt nyelven beszél! Ami pedig a zsidóságot illeti, kiadott egy albumot, amelyen a legkedvesebb jiddis és zsidó dalait énekli, köztük a jiddise mámét...

Élet + forma / 2023. Február 14. / 15:14

Izrael askenáz öröksége – idén is lesz Jiddis hét

Mivel tavaly nagyon szerettétek, ezért idén elhozza nektek a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központ a Jiddis hetet 2023. február 20. és 26. között.

Zsidó világ / 2022. December 19. / 10:38

Zsidó örömzene Klein Judittal és Neumark Zoltánnal Egerben

A hanuka alkalmából zenés ünnepi műsort rendez az Egri Zsidó Kulturális Egyesület, amelynek meghívására a különleges hangú és kisugárzású Klein Judit énekesnő és az ismert zongoraművész, Neumark Zoltán látogat Egerbe. A duó jiddis dallamokat és világslágereket ad elő az egri Ziffer Galériában december 21-én, szerdán délután 5 órától.

Kultúra / 2022. Július 21. / 21:58

Együtt a „három jiddise mame” – micsoda trió!

A Spinoza Ház, az erzsébetvárosi önkormányzat és a Mazsihisz közös szervezésében zajló Utcai Örömzene nevű rendezvénysorozat mai koncertjén nem akármilyen trió lepte meg a közönséget: Fenyő Fruzsina, Klein Judit és Váradi Eszter Sára énekelt Pánczél Kristóf zongorakíséretével. Három jiddise mamét láttunk, akik nemcsak a színpadon alakítják ezt a „szerepet”, hanem meg is élik – többek között éppen ez a hitelesség az előadásuk sikerének titka.

Kultúra / 2022. Február 22. / 12:58

Klezmervarázs – Jávori Ferenc Fegya és Gazda Bence a Yiddish Week zárónapján

Mi is lehetne méltóbb lezárása a jiddis kulturális napoknak, mint a Budapest Klezmer Band művészeinek igazán pörgős koncertje? Akik mindezt elhozzák nekünk, nem mások, mint a Budapest Klezmer Band művészei: Jávor Ferenc, Fegya és Gazda Bence, akik most ketten együtt elsöprő erővel az Eötvös10 színpadára lépnek, 2022. február 27-én, vasárnap este 7 órakor.