Címkék

Jichák Rabin

Megemlékezések / 2022. November 10. / 08:57

RABIN 100: Roman Polonsky üzenete a meggyilkolt kormányfőre emlékezve

Mint arról beszámoltunk, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és a Zsidó Állam budapesti nagykövetsége Jichák Rabin miniszterelnökre tíz napos rendezvénysorozattal emlékezik. Ennek része, hogy az IKI a Facebook-oldalán megemlékező videóüzeneteket oszt meg a meggyilkolt kormányfő kapcsán. Most az FSU-delegációt vezető Roman Polonskynak, a JAFI németországi és kelet-közép-európai vezetőjének üzenetét tesszük közzé.

Megemlékezések / 2022. November 09. / 12:23

RABIN 100: Izraeli shinshin lányok a meggyilkolt kormányfőről

Mint arról többször beszámoltunk, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és a Zsidó Állam budapesti nagykövetsége Jichák Rabin miniszterelnökre tíz napos rendezvénysorozattal emlékezik. Ennek része, hogy az IKI a Facebook-oldalán megemlékező videóüzeneteket oszt meg a meggyilkolt kormányfő kapcsán. Ezúttal az IKI két önkéntese, Yael Sasson és Maya Ben Ami osztja meg gondolatait.

Közélet / 2022. November 07. / 12:31

Ma az IKI-ben: A világunk Rabin előtt és után

– Izrael Rabin előtt és után – ez a címe annak a minden bizonnyal roppant izgalmasnak ígérkező beszélgetésnek, amelyen dr. Balázs Gábor eszmetörténész és dr. Novák Attila történész cserél eszmét arról, hogy mennyiben és miképpen változott a világ és Izrael Jichák Rabin miniszterelnök 1995-ben történt meggyilkolása óta. A program ma este fél 7-kor kezdődik az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) Paulay Ede utca 1. szám alatti székházában.

Megemlékezések / 2022. November 06. / 14:38

Izrael budapesti nagykövete is gyertyát gyújtott Jichák Rabin emlékére

Izraelben ma van a Rabin-emléknap, amelyet a 27 évvel ezelőtt merénylet áldozatává lett Jichák Rabin izraeli miniszterelnök tiszteletére tartanak. Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam Budapestre akkreditált nagykövete ma gyertyát gyújtott a meggyilkolt kormányfő emlékére, a knesszetben pedig ma este lobbannak majd fel a megemlékezés gyertyalángjai.

Megemlékezések / 2022. November 04. / 13:29

Ma van Rabin miniszterelnök meggyilkolásának évfordulója

Jichák Rabin izraeli miniszterelnököt ma 27 éve, 1995. november 4-én (a zsidó naptár szerint hesván 12-én) terítette le két lövéssel a tel-avivi Izrael királyai téren egy radikális jobboldali ortodox zsidó, aki ellenezte az oslói egyezmény aláírását. A kormányfő a kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe. A tér, ahol a merénylet történt, ma Rabin nevét viseli.

Zsidó világ / 2022. November 03. / 14:20

RABIN 100: Tíz nap a tolerancia jegyében az Izraeli Kulturális Intézetben

Jichák Rabin miniszterelnök 1995. november 4-én történt meggyilkolásának évfordulójára emlékezve a budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és Izrael magyarországi nagykövetsége november 6-16 között tíz napos rendezvénysorozattal készül. Ledniczky Lívia, az IKI programigazgatója elmondta: Rabin szellemi hagyatéka es életútja előtt olyan programokkal tisztelegnek, amelyek a tolerancia és a párbeszéd fontosságára fókuszálnak.