Címkék

Fotóművészet

Közélet / 2023. Május 17. / 11:29

Tárlatvezetés a Mazsike tagjainak a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) ingyenes tárlatvezetést szervez tagjai számára a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra május 26-án, jövő hét pénteken délután 2 órától. Az esemény külön érdekessége, hogy a tárlatot a kiállítás kurátora, Bánkuti András tartja.

Kultúra / 2023. Március 22. / 10:17

Ergy Landau (Landau Erzsébet) fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manó Házban

Ergy Landau (Landau Erzsébet) 1869-ben született Budapesten jómódú zsidó családban, amelyben fontos szerepet játszott a fotográfia – hangsúlyozta Kathleen Grosset, a kiállítás egyik francia kurátora a tegnapi sajtóbejáráson a budapesti Mai Manó Házban. Az 1920-as és 1950-es évek között Párizs egyik legnépszerűbb női fotográfusa volt. A később elfeledett fényképész munkásságát bemutató tárlat mától látható a Magyar Fotográfusok Házában.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 13. / 12:39

Horvát Éva fotósorozata: Az utolsó munkácsi magyar zsidó közösség

Horvát Éva az 1990-es években három éven át dokumentálta az utolsó, azóta kihalt munkácsi haszid diaszpóra életét. A magyar identitású közeget számos trauma érte, mégis maradtak olyanok, akik a holokauszt és a Gulág túlélése után visszatértek az amúgy is terhelt történelmű Munkácsra, hogy továbbra is kövessék vallásukat, és élni tudjanak a szegénység ellenére is. A Telex.hu írását ajánljuk.

Zsidó világ / 2023. Március 01. / 17:01

Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

A magyar zsidó közösség egyik legjellegzetesebb és legeredetibb alakja, a Scheiber Sándor-díjjal kitüntetett Villányi András fotóművész ma ünnepli 75. születésnapját. Kívánjuk, hogy a 120-ig még hátralévő évtizedekben is maradjon meg olyannak, amilyennek szeretjük, s készítsen még sok-sok felejthetetlen fotót a magyar zsidóságról, azaz rólunk, nekünk: a jövőnek.