Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz: Visszakérjük, ami a miénk

2023. Augusztus 23. / 00:00


Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz: Visszakérjük, ami a miénk

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég beiktatott rabbija, Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz mondott beszédet azon a szimpátiatüntetésen, amelyet a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagóga előtt tartottak kedden este. A rendezvényen mintegy 60-70-en vettek részt. 

Flashmob (villámcsődület) jellegű szimpátiatüntetést tartottak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) mellett kedden este. A rendezvényen Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz, a MAOIH nemrég beiktatott, új rabbija mondott beszédet angol nyelven, szavait később Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda zsinagógakörzet rabbija tolmácsolta magyarul.

Rabinowitz a MAOIH és az EMIH között kialakult konfliktus kapcsán hangsúlyozta: rettenetes érzés, amikor ellenségeink üldöznek minket, de még ennél is rosszabb, ha olyanok, akik a testvéreinknek számítanak. Mint fogalmazott: a tény az, hogy Magyarországon az elmúlt 150 évben a jelenlegi Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség számít az egyetlen ortodox közösségnek, amely szigorúan tartja magát Haszam Szofer rabbi és utódai szabályaihoz, döntéseihez, szokásaihoz. 

Mint mondta: a Chabad-EMIH a magyar ortodox zsidó intézményhálózatban az elmúlt hetekben három imaházat zárt be azzal az el nem hihető indokkal, hogy ezeket felújítás miatt kellett bezárni. Hozzáfűzte: még a háború legsötétebb éveiben sem történt meg, hogy a magyar ortodox zsidóság legfőbb zsinagógáját bezárják. 

Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz leszögezte: a Chabad-EMIH-nek semmi köze Haszam Szofer tanításaihoz és utódaihoz, ezért arra kéri őket, hogy távozzanak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség közeléből, és adják vissza az ortodox közösségtől az elvett zsinagógákat és intézményeket.

Haszam (Hatam) Szofer rabbi 

Mojse Szofer (1762–1839) Pozsonyban szolgált rabbiként 1806-tól. Vallási értelemben szigorúan konzervatív nézeteket vallott, harcolt a zsidó vallást megújítani szándékozók ellen, és gondolkodásával, tanításaival, döntvényeivel máig ható,  óriási tekintélyt vívott ki magának a magyar ortodox zsidóság körében. Halála után kezdték Haszam (Hatam) Szofernek nevezni. Leszármazottai, tanítványai szerte az országban terjesztették mesterük tanait, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség ma is az ő tanai, iránymutatásai szerint működik.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek