Megemlékezés Hátám Szófér járcájtja alkalmából Pozsonyban

2023. Október 24. / 11:06


Megemlékezés Hátám Szófér járcájtja alkalmából Pozsonyban

A közelmúltban volt a Mose Schreiber néven Németországban született, de az élete nagy részét Magyarországon leélt Hátám Szófér (1762-1839) rabbi és Talmud-tudós halálozási évfordulója, amelynek alkalmából sok zarándok ellátogatott a híres bölcs pozsonyi sírjához. Ott járt Villányi András fotóművész is, aki szép pillanatokat örökített meg kamerájával.

Hátám Szófér eredeti neve Mose Schreiber volt, és a Hessen tartományban lévő Frankfurt am Mainban született 1762. szeptember 24-én. A rabbi 44 évesen, 1806-ban költözött az akkor a Magyar Királysághoz, ma Szlovákiához tartozó Pozsonyba, és ott élt az  1839. október 3-án bekövetkezett haláláig.

DSC_0474-1.jpg

A rabbi messze földön híres volt a szent szövegek mélyreható ismeretéről, hihetetlen memóriájáról, éles eszéről és mély, szigorú vallásosságáról. Szembeszállt a zsidóságot megreformálni kívánókkal, ennek ellenére szinte minden irányzatból fordultak hozzá kérdésekkel, így a döntvényei máig mértékadók, a magyarországi ortodoxok is máig őt tekintik szellemi vezetőjüknek. A halála után öt kötetben kiadott Hátám Szófér című értelmezés- és döntvénygyűjteménye alapján, tiszteletből nevezték el Szófér Mózesnek és Hátám Szóférnek.

DSC_0493-1.jpgFotók: Villányi András

A közelmúltban volt a zsidó naptár szerinti halálozási évfordulója, amelynek alkalmából sok ortodox hívő kereste föl a bölcs rabbi Pozsonyban található sírját. Erről Villányi András fotóművész készített fényképeket, amelyeket honlapunk rendelkezésére bocsátott.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek