Egy családi barát közösségi méretben: Kálmán Tamás emléke

2022. Augusztus 22. / 14:33


Egy családi barát közösségi méretben: Kálmán Tamás emléke

Életének 77. évében elhunyt Kálmán Tamás főkántor, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Bethlen téri Körzetének elnöke, a BZSH Chevra Kadisa igazgatója. Hozzátartozója volt azoknak, akiknek a Síp utca 12. réges-régi munkahelye és otthona volt, ahogy neki. Ehhez a házhoz, szóval az otthonosságunkhoz tartozott, a zsidó hitközség életének része volt.

A családtörténete már eleve ide kötötte, aztán az élete is. A Bethlen téri körzet, a hagyományos, szinte ortodox külsőségeket viselő, szigorú, hagyományelvű neológia zsinagógájának elnöke volt és a Szentegylet vezetője, a világtól vett búcsú menedzselője, méghozzá tapintatos és közben rutinos menedzselője. A meg nem nagyon szokható halandóság intézője, stabil pont a múlandóság ügyvitelében. 

Az ilyen emberek elvesztése valóban mindennek a végességével szembesít és segít azért valahogy csak otthon lennünk a földön, belakni kinek-kinek a maga átmeneti otthonát. És az évtizedek, amelyeknek tanúja volt, a ház, a hitélet, a halál az életnek a részeként, némi neológ intézménytörténet köszön el vele és akkor, ha, ahogy ígérjük, nem felejtjük, önmagunkra emlékezünk az ő révén, benne.

Kálmán Tamás főkántor temetésére 2022. augusztus 23-án, kedden délben kerül sor a Kozma utcai temetőben. Búcsúztatja Kardos Péter főrabbi és Fekete Lászó főkántor. A temetésen emlékbeszédet mond dr. Frölich Róbert országos főrabbi.

Az emléke legyen áldássá!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A magyar holokauszt saját emlékek alapján
Zsidó világ
Darvas főrabbi: „A Templomhegy a kezünkben van!"