Nyílt napot tart az Egri Zsidó Kulturális Egyesület

2022. Április 25. / 11:23


Nyílt napot tart az Egri Zsidó Kulturális Egyesület

Előadásokkal és vetítéssel várják az érdeklődőket az egri Ziffer Galériában 2022. április 30-án, szombaton délelőtt fél tizenegykor várja az érdeklődőket az idén januárban megalakult Egri Zsidó Kulturális Egyesület (EZSIKE) a Kossuth Lajos utcai Zsinagóga (Ziffer) Galériában.

A EZSIKE egyesület legfőbb célja az egykori egri zsidó polgárok kulturális és vallási hagyományainak újjáélesztése. A szervezet új holokauszt emlékművet szeretne állítani a hevesi megyeszékhelyen, és – együttműködésben a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel – botlatókövek lerakását is tervezik a városban a mártírok emlékére.

Radó István, az egyesület elnöke szerint tervezik a zsidó ünnepek rendszeres történeti bemutatását, holokauszt emlékünnepségek rendezését, a helyi zsidó ipari-kereskedelmi emlékek és híres egri zsidók élettörténetének megismertetését, kulturális és közéleti programok szervezését is.

A rendezvény keretében az alábbi program várja az érdeklődőket:

- Radó István elnök: Megnyitó és az EZSIKE eddigi tevékenysége
- H. Szilassy Ágota művészettörténész: Egri zsidó épületek stílusai és történetük
- Zeitler Ádám rabbijelölt: Pészach ünnepe, ami nem ,,zsidó húsvét”, hanem egészen más
- Dr. Szegő Ágnes történész: Egy híres egri rabbi és a háza
- Halasi Csilla szobrászművész: Milyen lesz az új, egri Holokauszt-emlékmű?

Ebédszünet

14 órától:

- Fábry Péter-Kertész Lilly: Látogatók című színdarabjának levetítése egy felvonásban a Gárdonyi G. Színház előadásában (95 perc), rendező: Blaskó Balázs, Kertész (Weisz) Lilly Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján. Bevezetőt mond a darab főszereplője, Saárossy Kinga színművész

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek