Gasztrosláger: Új hanukai sütiért rajonganak Izraelben

2017. December 07. / 14:55


Gasztrosláger: Új hanukai sütiért rajonganak Izraelben

Ha unod már a régi hanukai fánkot, eljött a Te időd. Ha nem unod, akkor is van egy ötletünk.

Közeleg a hanuka, lassan újra elborítják Izraelt a híres ünnepi lekváros fánkok, megtelnek velük a pékségek és a kávéházak ablakai, az újságok és a facebook-hirdetések, versenyt úsznak olajban, cukorban és lekvárban a fogyasztók kegyeiért, ők a hanuka kiszoríthatatlan sztárjai.


Legalább eddig úgy tűnt, hogy senkinek nincs esélye ellenük, de az utóbbi években elindult hódító útjára egy keleti, marokkói zsidó édesség és már a lekváros fánk, a sufganiya trónját veszélyezteti. Pedig meglepő módon sokkal szerényebb jószág a mi európai eredetű lekváros fánkunknál a sfinj, az afrikai zsidók hanukai fánkja, amely egyébként pont ugyanazt jelenti arabul, amit a sufganiya héberül: szivacsot, spongyát. Amilyen kevéssé vonzó a neve, annyira nagyszerű maga az étel. Tésztamassza közepébe lyukat vájunk, majd növényi olajban kisütjük, szigorúan növényiben. Megforgatjuk mézben és még némi porcukorral is ízesítjük, kész vagyunk. Egyszerű, szerény, valamivel még kevésbé is egészségtelen és hizlaló az európai változatnál és pont beleillik az arab eredetű zsidóság kulturális divatjába.

Jellemző erre a felfutásra, hogy egy jeruzsálemi fiú pár éve, amikor megérkezett Izraelbe Kanadából, szomorúan látta, hogy a sfinj, amelyet otthon csináltak, sehol sem kapható Izraelben. Dan Ilouz ezért fogta magát és csinált néhányat a barátainak hanukára. Őrült bulit rendeztek és a sfinj a következő évben már százakat vonzott a házibuli környékére, azóta hanukakor már mini keleti zsidó kulturális fesztivál van Dan Ilouznál, keleti zsidó zenével és sfinjjel körített tömeges gyertyagyújtással.

A sfinj népszerűsége része a folyamatnak, amely coollá tette a sokáig másodrendűként kezelt keleti zsidóság kultúráját. Ez a zenei forradalommal kezdődött és ma már tombol a keleti zsidó etnoőrület az izraeli és általában a zsidó zenei életben, a következő lépés természetesen az arab zsidó konyha szédületes hasítása, a tömegkultúrát ez a két terep uralja (elég különben a saksukára és a falafelre gondolni), a főzőshowkban is a keleti ételek dominálnak már egyre inkább, az izraeli lakosság fele keleti zsidó eredetű jelenleg, bár a „vegyesházasságok” miatt ez egyre kevésbé számontartható.

Készüljenek az ünnepre arab-zsidó fánkkal, ünnepeljék Izraelt, a zsidóság nagy olvasztótégelyét és az Örökkévalót, aki összegyűjti népét a föld minden szegletéből. Induljon az ünnepi készülődés, érkezik a fény nemsokára.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek