Odessza-Budapest klezmercsúcstalálkozóval rajtol a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál

2021. Augusztus 14. / 21:56


Odessza-Budapest klezmercsúcstalálkozóval rajtol a 23. Zsidó Kulturális Fesztivál

A tavalyi kihagyás után most ismét Zsidó Kulturális Fesztivál. Duplán bepótoljuk! Régi zsidó művészet új hangszerelésben, hazai és külföldi sztárokkal, csodás helyszíneken. Mi már nagyon várjuk, éjük át újra!

A fesztivál nyitó napján a leghíresebb ukrán zenei exportkincs, a Kommuna Lux koncertje lesz látható és hallható a Budapest Klezmer Banddel, 2021. augusztus 22-én, vasárnap este 8 órától a Dohány utcai zsinagógában.

Kommuna Lux, avagy a közösség ragyogása – Fergeteges klezmerparti Odesszából, a Fekete-tenger partjáról (UKR), sztárvendég a Budapest Klezmer Band.

ZSKF_Dohany_1200x628_0822.png

„Odesszában mindig mindenki együtt, ott mindenki énekel és nevet”. Arra, hogy ennek a régi kuplénak minden szava igaz, az Odessza Lux zenéje a bizonyíték, az a saját, külön stílus, amelyet ők Odessa Gangsta Folknak neveznek, és amely a pezsgő klezmer és a helyi gangsta folkdalok különös keveréke. A várost egyebek között virágzó zsidó élete tette híressé és az, hogy az orosz sanzon szülőhelye volt.

Ezek az elbűvölő, szeretnivaló dalok több mint 100 éve születtek Odesszában és az évtizedek során a rengeteg tiltás ellenére elértek az egykori Szovjetunió legutolsó szegleteibe is. A bennük munkáló derűs és nosztalgikus kedély válik most időtlenné a tüneményes énekes, Bagrat Tsurkan és ragyogó zenészeinek eleven, dinamikus, merészen újrahangszerelt előadásában.

Nemcsak Ukrajna legnagyobb zenei fesztiváljának rendszeres fellépői (Koktebel-i Jazz Fesztivál, Kijev Klezmer Feszt, Atlasz Weekend, Woodstock Ukraine), de álló ovációval ünneplik őket szerte a világon. A Fürth-i Nemzetközi Klezmer Fesztiváltól a stuttgarti Kultúrák Nyári Fesztiválján és a frankfurti transVOCALÉ-n át egészen a New York-i Mater Theater-ig és a haifai Rodeo Clubig meghódítják a közönséget. A zenekar 2018-ban elnyerte Németország egyetlen folkzenei díját, amelyet évente egyszer adnak át.

A Kommuna Lux koncertjeinek hangulata kivételesen egyedi, a tengerpart légkörét idézi, a Fekete-tenger ukrán partjainak időtlen humora telíti a levegőt. A város és zsidó közösségének legendás életrevalósága mutatkozik meg a zenekar élettől lüktető fellépéseiben, zenéjük felrázó ritmusaiban, üdítő anarchizmusában és fékezhetetlen életvágyában.

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Európában és Amerikában is egyaránt ismert és közkedveltek, újra és újra sokoldalúságukról tesznek tanúbizonyságot. Részt vettek számos színházi produkcióban, de megkísérelték a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a “crossing-over”-t.

Mostani koncertjükön az ukrán Kommuna Lux együttes vendégei lesznek, ahol az odesszai és a budapesti klezmer találkozik, az este során egy igazi örömzenélésnek lehetünk tanúi.

JEGYÁR: 2 900 Ft – 7 900 Ft
JEGYEK IDE KATTINTVA VÁRÁSOLHATÓK

* Az időpont változtatás jogát fenntartjuk!
*Az előadás az időpontjában hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogatható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek