Tegyünk a békéért – nyilatkozatot adott ki a megújult Keresztény-Zsidó Tanács

2024. Május 29. / 10:05


Tegyünk a békéért – nyilatkozatot adott ki a megújult Keresztény-Zsidó Tanács

Alábbiakban a Keresztény-Zsidó Tanács közös nyilatkozatát adjuk közre.

Mint azt korábban megírtuk a Keresztény-Zsidó Tanács 2024. május 22-én megtartotta évi rendes közgyűlését, amelynek fő napirendi pontja a tisztújítás volt. A tanács alapszabályának megfelelően az elnököt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a társelnököt pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) jelöli.

Mindkét elnök eddigi jelölését megerősítette a saját egyháza, így az elnök a következő öt éves ciklusban továbbra is Székely János püspök, a társelnök pedig Radnóti Zoltán főrabbi.

A testület két alelnököt választott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke és Szent-Iványi Ilona, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzője személyében.

keresztény-zsidó-tanács-új.jpg

  • A tanács megvitatta az Izrael ellen 2023. október 7-én a Hamasz által elkövetett terrortámadás és az erre válaszul Izrael által Gázában indított hadműveletek után beállt helyzetet. A tanács tagjai sajnálattal és fájdalommal állapították meg, hogy a világban e mellett is számos háború zajlik.
  • Kifejezték meggyőződésüket, hogy a Gázában zajló háború nem indokolhat sem zsidógyűlöletet, sem a palesztin néppel szembeni ellenségességet. Imádságban kérték a béke ajándékát, a túszok kiszabadulását, a civil lakosság megkímélését.

A Keresztény-Zsidó Tanács megerősítette azt az elkötelezettségét, hogy testületileg és a tanács tagjai egyénileg is a béke üzenetének hírnökei akarnak lenni a társadalomban és egyházi közösségeikben. Ez a felelősségük abból a közös hitből fakad, hogy a Teremtő az embert a saját képmására alkotta (v. ö. Ter 1,27). A béke a Teremtő Isten egyik legértékesebb ajándéka. A Biblia egy helyen így fogalmaz: „Az Úr béke” (Bír 6,24); a Messiásról pedig ezt írja: „Ő maga lesz a béke” (Mik 5,4). Ezért az Isten képmására alkotott ember egyik legfontosabb hivatása a béke megteremtése és megőrzése.

A tanács tagjai vállalják és javasolják minden jóakaratú embernek, hogy a napjukból legalább öt percet szánjanak a békéért való imádságra vagy a békét elősegítő gondolatra, gesztusra.

A címlapképen (balról jobbra haldva): Szőke Péter, a Sant’Egidio közösség regionális felelőse; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Szent-Iványi Ilona, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének jegyzője; Darvas István főrabbi (Mazsihisz); Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnöke; Radnóti Zoltán főrabbi (Mazsihisz); Mészáros Kálmán egyháztörténész, a Baptista Teológiai Akadémia rektora; Karasszon István református lelkész, tanszékvezető egyetemi tanár (Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara); Markovics Zsolt főrabbi (Mazsihisz); Khaled A. László szuperintendens (Magyarországi Metodista Egyház)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

Zsidó világ
Robin Williams elstandupolja a kivonulást Egyiptomból