Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

2024. Február 12. / 10:52


Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

Kendrusz Attila rabbijelölt, a Szegedi Zsidó Hitközség  vallási vezetője az általános iskolás évfolyamok közül a 7-8. osztályos korosztálynak, továbbá a középiskolásoknak ajánlja előadásait, amelyekben nagy hangsúlyt fektet a helyi kötődésű – makói és szegedi – eseményekre. Az előadások célja nem kizárólag a holokauszt témája, sokkal inkább a diákok érzékenyítése mások elfogadása, más kultúrák és vallások tiszteletben tartása iránt.

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegyeszerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában – írja a szegedi Délmagyar.hu portál.

– Az előadásaim személyes történetekből épülnek fel. Azt a folyamatot igyekszem bemutatni, hogy a numerus clausustól hogyan jutottak el a deportálásokig. Onnantól, hogy kizártak valakit a felsőoktatásból, odáig, hogy harmincéves korában haláltáborba hurcolták. Tehát, hogy a közel 24 év alatt hogyan tudták a társadalmat olyan szinten manipulálni, hogy teljesen a zsidóság és a cigányság ellen forduljanak. Valamint, hogy az akkor még hátországgal nem rendelkező zsidóságot hogyan kényszerítették bele a borzalmakba – nyilatkozta Kendrusz Attila a Délmagyarnak. 

Mint mondta: „Ez a korosztály még nagyon könnyen befolyásolható. Fontos megláttatni velük, hogy a szélsőségek hová vezethetnek. Az ismeretlent mindig könnyebb megbélyegezni. Remélem, hogy az előadásaimon történő találkozások hozzájárulnak ahhoz, hogy bepillantást nyerve egy másik kultúrába, vallásba, életstílusba, erősödjön nyitottságuk és toleranciájuk".

A Délmagyar írása teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
De mi is az az ómerszámlálás? – elmagyarázzuk!
Megemlékezések
„A felejtés nem megengedett, a megbocsátás nem opció”