A holokauszt áldozataira és a hősiesség napjára emlékeztek Zuglóban

2017. Április 26. / 12:14


A holokauszt áldozataira és a hősiesség napjára emlékeztek Zuglóban

A varsói gettó felkelőire, a holokauszt áldozataira, valamint az embermentőkre emlékeztek hétfőn a Thököly úton Boros Mátyás és Fischer István, illetve a Slachta nővérek emléktáblájánál.


– Ég testvérek, ég a mi kis városkánk – ezt énekelték 74 évvel ezelőtt a varsói gettó felkelői – mondta a holokauszt és a hősiesség emléknapja alkalmából tartott koszorúzáson Kardos Péter főrabbi, hozzátéve: az ostrom három hétig tartott, míg végül a náci túlerő legyőzte a gettó lakóit.

A megemlékezés helyszínéről szólva a főrabbi kiemelte: különös játéka a sorsnak, hogy a Thököly úton az egymással szemben lévő két ház egyikében az embereket mentették, míg a másikban megkínoztak és kivégeztek őket. – A zsidó vallás nagyon szigorú, azonban az embermentőkre úgy tekintünk, mintha zsidó vallásúak lettek volna. Halotti imát mondunk értük, és megörökítjük neveiket a mártírok emléktáblájánál – jelentette ki Kardos Péter főrabbi a zsidómentők bátorságát méltatva.

A megemlékezést követően Karácsony Gergely polgármester és Kardos Péter főrabbi, illetve Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője, valamint Hajdu Flórián alpolgármester megkoszorúzták Boros Mátyás és Fischer István emléktábláját, akik a nyilas pártházban 1944 telén fogvatartottak kiszabadítására indított támadás során áldozták fel életüket. Szabó Rebeka alpolgármester pedig az üldözötteket életük kockáztatásával menekítő Slachta nővérek emléktáblájánál helyezte el a megemlékezés virágait. (Zugló.hu)

Cikk_aljara_narancs.jpg

A varsói gettólázadás a gettó tervezett felszámolását megelőzően, annak megakadályozásáért tört ki. A zendülés 1943 januárjában a gettó kiürítésének hátráltatásával kezdődött. Az ellenállás teljes felszámolásával végződött kilátástalan fegyveres harc 1943. április 19-én indult és május 16-ig tartott.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 10 éve halt meg Kemény Henrik bábművész
Hírek, lapszemle
Ledöntötték, folyóba dobták az ungvári hanukiát

Kommentek