Címkék

Zsidó hónapok

Zsidó világ / 2024. Július 07. / 10:18

Beköszöntött támuz hónap – hódes tov!

Tegnap este beköszöntött a zsidó naptár szerinti támuz hónap, amely niszántól számítva az évben a negyedik, míg tisritől számolva a tizedik hónap. Hagyományaink szerint ebben a hónapban született József ősapa, Mózes pedig támuz 17-én törte szét a két kőtáblát és kért bocsánatot az Örökkévalótól népe számára az Aranyborjú vétke miatt.

Zsidó világ / 2024. Április 09. / 16:25

Benedek István Gábor: Niszán hónap, a zsidó nép születésének örömteli emlékideje

A szabadság megélése természetesen zsidó közösségi teljesítmény, csakhogy aligha maradhatott volna fenn ilyen egyetemes és messzire sugárzó, más vallásokat is megtermékenyítő ünnepként, ha már a legelső nemzedéket nem ejtette volna rabul csodás misztériuma, értékes költőisége és a lelket, a tudatot formáló, sőt átformáló jelentősége.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 26. / 06:07

Holnap este beköszönt elul hónap

Elul a megtérés, a bűnbánat, az irgalom hava, amely az őszi nagyünnepekre való felkészülés jegyében zajlik. Zsinagógáinkban felhangzik majd a sófár hangja, hiszen a hónap elsejétől (idén – a polgári időszámítás szerint – augusztus 28-tól) egészen a zsidó újévig a szombati napok kivételével minden reggel sófárt fújunk. A zsidó újév (ros hásáná) idén szeptember 25-én, vasárnap este köszönt be. Jó hónapot minden hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. Május 01. / 14:16

Ma beköszönt Ijár hónap első napja

Ma este átlépünk a zsidó naptár szerinti Ijár hónapba, amihez hagyományaink szerint sok jeles esemény kötődik. A tavasz ragyogó fényére utaló hónap 18. napjára esik Lág BáÓmer, amely a pészach és sávuót közötti időszak 33. napja. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Kultúra / 2022. Február 04. / 12:47

A Magyar Zsidó Múzeum heti műtárgya: Ádár tábla

A Purimot megelőzően falra akasztandó Ádár táblán élénk színek kontrasztja ragyogtatja ki a szimmetrikus motívumokat – mindenből kettőt, ahogy várható volt: boroshordóból, kis Dávid-csillagból, oszlopból, halból stb. Az oszlopon a híres Talmudi mondás áll feliratként: amikor jön Ádár, növekszik a szimhá, a boldogság.

Zsidó hónapok / 2014. Január 01. / 13:00

Svát: Tavaszi tanulságok némi történelmi áthallással

Tapasztalt ember Hanuka után már a megújult időre készül, a tavasz örömére. Ez a svát jelentősége. Ilyenkor a múltat összegezni, a történtekből tanulságot levonni, erőt meríteni – kötelességünk.