Címkék

Szeged

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 10:32

Holokauszt 80 emlékév: Konferencia Szegeden

A kétnapos konferencián történészek, jogtörténészek, jogászok, politológusok kilenc szekcióban, mintegy harminc előadáson mutatják be a holokauszthoz vezető folyamatokat, a vészkorszak eseményeit, valamint emlékezetét.

Hírek, lapszemle / 2024. Április 02. / 12:39

A szegedi zsinagóga társadalmi és építészeti kontextusa

– Útikönyvek, idegenvezetők visszhangozzák, hogy az új szegedi zsinagóga a legszebb és a második legnagyobb a Dohány utcai után Európában. Ám a szépségnek a művészettörténészek és esztéták még nem találták meg a mértékegységét, ami pedig a nagyságot illeti, a második helyezés kizárt – írja Klein Rudolf a Szombat hasábjain.

Kultúra / 2023. Október 24. / 11:23

A császári és királyi szállító címet kiérdemelt Lengyel családról nyílt kiállítás Szegeden

A zsidó származású Lengyel Lőrincz 1858-ban alapította meg szegedi családi vállalkozását, amely kárpitosmunkával, bútorgyártással- és kereskedelemmel, valamint temetkezési termékek forgalmazásával foglalkozott. Ez a cég készítette az 1896-os millenniumi kiállítás nagy díszsátrát, az újjáépített budai palota főhercegi lakosztályának berendezését és Erzsébet királyné egyik kerti házának népies–magyaros bútorait is.

Hírek, lapszemle / 2023. Augusztus 29. / 13:20

ÉS: Löw Immánuel cigány népdalfordításai

– A „népléleknek” a költészeten keresztül való megismerése jól fölismerhető a fiatal rabbi gyakorlatában. Az erdélyi cigányok „őseredeti” költészete 1881-ben mégis meglepetésként bukkan föl horizontján. S mindjárt le is fordított tizenkét dalt e költészetből, sőt fordításait mindjárt közre is adta – írja Lengyel András az Élet és Irodalom legfrissebb számában a Löw Immánuel cigány népdalfordításai című cikkében.

Oktatás / 2022. Augusztus 23. / 08:12

A Zsidóság alapjai címmel indul sorozat Szegeden

Mik a zsidó vallás és zsidó élet legfontosabb alappillérei? Mi a kóserság? Milyen egy szombatfogadás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek a Szegedi Zsidó Hitközség szeptember 1-én induló tanfolyamán. A jelentkezéseket augusztus 31-ig le kell adni a zsidosagalapjai@gmail.com e-mail címen.

Oktatás / 2022. Augusztus 03. / 16:43

Sábeszi gyorstalpalót és héber tanfolyamot indít a Szegedi Zsidó Hitközség

A Szegedi Zsidó Hitközség 2022. augusztus 11-én, csütörtökön délután héber alapfokú tanfolyamot és sábeszi gyorstalpalót indít.

Zsidó világ / 2022. Július 13. / 12:49

Egy különleges éjszaka a Szegedi Új Zsinagógában

A Szegedi Új Zsinagógába minden érdeklődőt sok szeretettel várnak július 14-én, csütörtökön este 9 és 11 óra között egy különleges éjszakai programra. Az este során lesz orgona bemutató, tárlatvezetés. Belépő, a zsinagóga alapjegyára.