Címkék

Jiddis

Kultúra / 2024. Május 27. / 13:10

Tíz elveszett lélek, avagy dráma, tánc és pszichológia egy színpadon

„Hetven perces történelmi, érzékenyítő, táncszínházi előadás a veszteségről és az emberi viszonyokról. Táncművészet, történelmi edukáció, érzékenyítés” – olvasható az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes Tízen voltunk – Hogyan vész el tíz lélek című előadásának leírásában. Páros interjúnk a produkció énekesével-hangmesterével, Fundák-Kaszai Lilivel, valamint Fundák Kristóffal, az előadás rendezőjével-koreográfusával.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 05. / 08:46

Jiddis nyelvű, bukaresti előadás vendégszerepelt a Nemzeti Színházban

– Lírai múltidézéssel rajtolt el a kisebbségi színházakat felvonultató Synergy Fesztivál a 10. MITEM részeként. A bukaresti Állami Zsidó Színház vendégjátékában a Nemzeti Színházban egy kortárs szerző, Mario Diament finom lélektanú és megrendítő színpadi művét, a Rúth könyvét adták elő Eugen Gyemant rendezésében, külön érdekesség, hogy jiddis nyelven – írja a Szombat folyóirat internetes kiadása.

Kultúra / 2022. Július 21. / 21:58

Együtt a „három jiddise mame” – micsoda trió!

A Spinoza Ház, az erzsébetvárosi önkormányzat és a Mazsihisz közös szervezésében zajló Utcai Örömzene nevű rendezvénysorozat mai koncertjén nem akármilyen trió lepte meg a közönséget: Fenyő Fruzsina, Klein Judit és Váradi Eszter Sára énekelt Pánczél Kristóf zongorakíséretével. Három jiddise mamét láttunk, akik nemcsak a színpadon alakítják ezt a „szerepet”, hanem meg is élik – többek között éppen ez a hitelesség az előadásuk sikerének titka.

Kultúra / 2022. Február 22. / 12:58

Klezmervarázs – Jávori Ferenc Fegya és Gazda Bence a Yiddish Week zárónapján

Mi is lehetne méltóbb lezárása a jiddis kulturális napoknak, mint a Budapest Klezmer Band művészeinek igazán pörgős koncertje? Akik mindezt elhozzák nekünk, nem mások, mint a Budapest Klezmer Band művészei: Jávor Ferenc, Fegya és Gazda Bence, akik most ketten együtt elsöprő erővel az Eötvös10 színpadára lépnek, 2022. február 27-én, vasárnap este 7 órakor.