Címkék

Erzsébetváros

Kultúra / 2024. Június 04. / 17:48

Könny. Ima. Teljesség – az emlékezet dallamai a Rumbachban

Mendelssohn, Ravel, Bernstein művek, héber liturgikus dallamok, imák, magyarországi bemutatók – A Metrum Ensemble hangversenye a Rumbach zsinagógában 2024. június 23. vasárnap, este 7 órakor a Holokauszt 80 emlékév keretében.

Közélet / 2024. Március 19. / 09:14

Gondoskodó Erzsébetváros – Beszélgetés az oktatásról a Magvető Kávéházban

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők 2024 március 21-én, csütörtökön délután 5 órakor, a Magvető Caféba. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva lehet. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Dohány utca 13.

Közélet / 2024. Március 19. / 07:42

Gondoskodó Erzsébetváros – Beszélgetés az oktatásról a Magvető Kávéházban

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők 2024 március 21-én, csütörtökön délután 5 órakor, a Magvető Caféba. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A beszélgetésre regisztrálni ide kattintva lehet. Pontos cím: Budapest VII. kerület, Dohány utca 13.

Élet + forma / 2024. Március 18. / 17:22

Budapest örökös táncdalénekese: Korda György Erzsébetváros díszpolgára

Korda György táncdalénekes, Klein György néven született a hetedik kerületi Dob utcában. Túlélte a zsidóüldözést, majd a Kertész utcai általános iskolában tanult. Az érettségit követően hónapokig segédmunkásként dolgozott. Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta.

Kultúra / 2024. Március 18. / 11:40

Pro Arte Erzsébetvárosért-díjas a Sabbathsong Klezmer Band – gratulálunk!

A kerület művészeti értékeinek gyarapításában, hazai és külhoni megismertetésében elévülhetetlen érdemeket szerző Sabbatshong Klezmer Band a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Pro Arte Erzsébetváros-díjat vehetett át. Szívből gratulálunk a zsidó kulturális értékeket magas színvonalon tolmácsoló, több mint negyedszázados zenekarnak!

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:26

Emlékezés élőlánccal és léggömbökkel a budapesti gettó felszabadítására

A Borgula András által vezetett Gólem Színház igen eredeti kezdeményezéssel emlékezett meg a budapesti gettó felszabadulásának 79. évfordulójáról: diákok és tanáraik alkottak élőláncot az egykori gettó határán, majd sófárhangra olyan léggömböket engedtek a magasba, amelyekre az áldozatok nevét írták. Beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karácsony Gergely főpolgármester és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

Kultúra / 2023. December 25. / 16:27

Irodalmi élet költözik az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárba

A Szépírók Társasága a jövőben a Csányi5-Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban rendez kisebb-nagyobb irodalmi vagy szervezeti gyűléseket.

Közélet / 2023. November 25. / 19:36

Lobogtak a gyertyák a túszul ejtett izraeliekért Budapesten

A Mazsihisz elnöke, dr. Grósz Andor is részt vett azon a szolidaritási rendezvényen, amelyet ma késő délután tartott Izrael budapesti nagykövetsége, Erzsébetváros önkormányzata és a Zsidó Világkongresszus a Dob utcai Carl Lutz-emlékműnél. Az eseményen mintegy 150-en fejezték ki az Izrael melletti kiállásukat, és nagyon sokan gyújtottak gyertyát a fogva tartott túszok mielőbbi kiszabadulásáért.

Kultúra / 2023. November 24. / 11:56

„Nem vágom – Katz kérdez": Gács Judit és Gálvölgyi János a Csányi 5-ben

Egy hithű katolikus fiú és egy kikeresztelt zsidó lány példátlan házasságának történetét ismerhetjük meg Katz Dávid újságíró sorozatának következő alkalmával. A vendégek: Gálvölgyi János és felesége, Gács Judit. A rendezvény az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban lesz november 25-én, azaz holnap este 6-tól.

Kultúra / 2023. November 20. / 10:24

Dohány-zsinagóga: Telt házzal ünnepeltük a 150 éves Budapestet és a magyar kultúrát

Olyan sokan voltak kíváncsiak a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) tegnap esti hangversenyére a Dohány utcai zsinagógában, hogy a földszint zsúfolásig megtelt, és nemcsak az első, de a második emeleti karzatot is meg kellett nyitni a közönség előtt. Az előadást – a Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és Erzsébetváros önkormányzata szervezte.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 05. / 17:19

A Mazsihisz elnöke Erzsébetváros polgármesterével tárgyalt

Dr. Niedermüller Péterrel, a főváros hetedik kerületének polgármesterével folytatott ma megbeszélést dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Szövetség Síp utcai székházában. A tárgyaláson kiemelt szerepet kapott a kulturális területen, valamint az egészségügyi ágazatban elképzelhető együttműködés.

Kultúra / 2022. Május 05. / 21:04

Nem várt siker volt az első Utcai Örömzene Erzsébetvárosban

A budapesti Dob utca és Rumbach Sebestyén utca sarkán ma délután 4-től több száz fős tömeg gyűlt össze, hogy meghallgassa a Spinoza Ház, az erzsébetvárosi önkormányzat és a Mazsihisz által szervezett első Utcai Örömzene elnevezésű koncertet. Írják föl a naptárba, hogy ott mostantól a nyáron minden csütörtökön délután 4-től ez lesz: zene, zene, zene! De csakis magas színvonalon.