Pusztulás és megváltás: itt van áv hónap

2022. Július 29. / 07:32


Pusztulás és megváltás: itt van áv hónap

Áv hónap elsejétől számoljuk a gyászos kilenc napot (nánjtég), hiszen áv 9-e az első Szentély lerombolásnak és a második Szentély pusztulásának napja, emiatt ezen a napon 25 órás böjtöt tartunk. Mivel Tisa BeÁv (azaz áv 9-e) a polgári időszámítás szerint idén augusztus 6-ra, azaz szombatra esik, a böjtöt egy nappal el kell tolni. De ne feledjük: ez a dátum nemcsak az említett tragikus eseményekre emlékeztet, hiszen – a Talmud szerint – áv hónap 9-én születik meg a messiás. 

Áv hónap elsejétől áv 10 délutánig a vallásos zsidók a gyász kifejezéseként nem esznek húst és nem isznak bort, mert a hagyomány szerint elsejétől kilenc napig lángolt a rómaiak által felgyújtott Szentély – ezért nevezzük ezt az időszakot a gyászos kilenc napnak. Az étkezési szigorítás nem vonatkozik a közbeeső szombatra és az ilyenkor tartott brit milára.

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ezt írja áv hónapról: áv hónapban az Első Szentély lerombolásáról, valamint a Második Szentély közel fél évezreddel későbbi elpusztításáról emlékezik meg a zsidó hagyomány. A hónap zodiákus jegye az oroszlán, amely attribútumként hordozza magában a pusztulást és a megváltást egyaránt.

Az említett közebeeső szombat egyébként különleges nap, ez a sábát házon, ilyenkor emlékezünk meg Jesája próféta látomásáról, amelyet a háftárában olvasunk fel. E különleges szombat idén a polgári időszámítás szerint augusztus 6-ra esik – ilyenkor szokás az is, hogy a máftirt a zsinagógában a rabbi olvassa fel. Augusztus 6-án este 20 óra 10-ig a szombati harmadik étkezést (szeudá slisit) és minden más étkezést be kell fejezni, hiszen a tisa beáv böjtje 20 óra 10 perckor kezdődik. A hagyomány szerint sok helyen a böjt előtti vacsora egy darab hideg főtt tojás és egy szelet kenyér, amire hamut is szórnak.

Jövő héten este 9 óra 4 perckor megy ki a szombat, majd 15-20 perc múlva zsinagógáinkban megkezdődik az esti ima (azért kell mintegy negyedórát várni, hogy a zsinagógákba mindenki időben odaérjen). A gyertyafénnyel megvilágított zsinagógában ilyenkor levett cipővel imádkozunk, továbbá a gyász kifejezéseként el kell távolítani a frigyszekrény és a tóraolvasó díszeit is. A Mááriv ima, a teljes kadis és a gyertyára elmondott áldás után a földön ülve mondjuk el Jirmejahu próféta siralmait (Éha). 

A 25 órás böjt alatt nem eszünk, nem iszunk, nem viselünk bőrcipőt, nem használunk illatszereket, a mosdás csak a szem- és kézmosásra korlátozódik, továbbá nem élünk házaséletet. A böjt idén a polgári időszámítás szerint augusztus 7-én, vasárnap este 8 óra 45 percig tart.

Az idén augusztus 12-re eső Tu BeÁv (áv hónap 15-e) is különleges nap. Jelentőségéről Balla Zsolt rabbi ezt írta (forrás: lativ.hu): „Manapság ugyan a történelem homályába vész e nap jelentőssége, de látjuk, hogy a Talmud párhuzamot von Tu BeÁv és Jom Kipur között”. Majd a szerző felsorolja, hogy a Talmud szerint hat fontos esemény történt ezen a napon:

1. A bölcsek ezen a napon oldották fel a törzsek közötti házasság tilalmát a honfoglalás után.
2. Ezen a napon fogadták vissza Benjámin törzsét a kellemetlen gibeai incidens miatt (ld. Bírák könyve 21. fejezet).
3. A sivatagi vándorlás negyvenedik évében ezen a napon szűnt meg az Egyiptomból kivonult generáció tagjainak halála. 
4. Hóséá ben Élá ezen a napon távolíttatta el a Jerovám ben Nevát által a jeruzsálemi útra kirendelt őrszemeket, akik az emberek eljutását akadályozták a Szentélybe. 
5. Bétár eleste után a rómaiak ezen a napon engedélyezték a halottak eltemetését. 
6. Ezen a napon fejezték be minden évben a Szentélyben az oltárok működtetéséhez szükséges fa beszerzését.

De ne feledkezzünk el róla, hogy a sok tragikus esemény mellett áv hónap a remény és az öröm hónapja is, hiszen a Talmud szerint áv hó 9-én, a Szentély pusztulásának napján születik meg a messiás.

sábát náhámu , azaz a vigasztalás szombatja idén augusztus 13-án lesz, ezzel a nappal elkezdődik a „hét vigasztaló hét  ”, amely egészen ros hásánáig, a zsidó újévig tart. 

Hódes Tov! Jó hónapot és könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Alexa/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek