Nyaraló rabbi – Spira Lázár munkácsi rabbi Marienbadban (1923)

2024. Július 05. / 12:54


Nyaraló rabbi – Spira Lázár munkácsi rabbi Marienbadban (1923)

A csehszlovákiai Marienbad (ma Csehország) Közép-Európa egyik legelegánsabb fürdővárosa volt. Kevéssé ismert, hogy látogatói között szép számmal voltak ortodox és haszid zsidók is – olvasható a Zsidó Múzeum aktuális magazinjában.

Az 1920-as évektől rendszeres látogatója volt a fürdővárosnak a nagytekintélyű munkácsi rabbi, Hájim Eleázár Spira, aki 1913-tól az 1937-ben bekövetkezett haláláig vezette Kárpátalja legnagyobb haszid közösségét.

A fotó forrása: Magyar Zsidó Múzeum és LevéltárA fotó forrása: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

A karizmatikus és ugyanakkor konfrontatív személyiségű, gazdag udvart fenntartó rabbinak nagyszámú híve volt, tömegesen zarándokoltak hozzá a tanácsot, gyógyulást kereső haszidok, sőt gyakran keresztények is felkeresték. Házának hatalmas konyháján nap mint nap számtalan vendég és szegény lakhatott jól.

1922-ben alapított jesivája államilag is elismert rabbiképző intézményként működött. Hans Lampalzer munkácsi fotográfus igazi lesifotósként fényképezte a jellegzetes viseletű, kelet-európai, ortodox rabbikat, majd a képeket jó pénzért, emléktárgyként árusította a haszid rabbik követőinek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek