Mundruczó az Evolúcióról: Mindannyian benne vagyunk

2021. November 15. / 15:42


Mundruczó az Evolúcióról: Mindannyian benne vagyunk

Szerző: Kácsor Zsolt

A JCC Budapest – Bálint Ház szervezésében hamarosan megkezdődik a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, a ZSIFI, amelynek nyitófilmje ezúttal Mundruczó Kornél Evolúció című filmje lesz. A budapesti Művész Moziban ma délelőtt levetítették a filmet a sajtó munkatársainak, majd a rendező jelentkezett be az interneten Berlinből, hogy megossza gondolatait a Cannes-ban zajos sikert aratott műről. 


A tizedik jubileumi Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál (ZSIFI) idén november 22-től december 5-ig tart, a programban 24 zsidó tematikájú film szerepel 14 országból. A fesztivál nyitó sajtótájékoztatóját ma tartották a budapesti Művész Moziban, ahol levetítették a Mundruczó Kornél által rendezett és Wéber Kata által írt Evolúció című alkotást.  Ezután a rendező, majd pedig a JCC Budapest – Bálint Ház igazgatója, Kenesei Marcell szólt a sajtó munkatársaihoz.

A sajtótájékoztatót Borbás Gergő vezette, akinek az volt az első kérdése a rendezőhöz, hogy személyesen miként kapcsolódik ahhoz a generációkon átívelő holokauszttraumához, amelyet a filmjében feldolgoz. Mundruczó Kornél azt válaszolta: ehhez a tragédiához minden kelet-európai kapcsolódik, ezt a kérdést nem lehet rávetíteni specifikusan egy zsidó problematikára, mármint abban az értelemben, hogy a kelet-európai történelmi tudat sok-sok traumát hordoz. Hozzátette: ő maga a kapcsolódási pontot az identitáskeresésben találta meg, ez a film ugyanis erről akar szólni, ugyanakkor szerinte Wéber Kata családjának a története eléggé specifikus ahhoz, hogy vászonra kerüljön. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen előzmények vezettek el a filmötlet megszületéséhez, Mundruczó Kornél elmondta: a Wéber Kata  az édesanyjával folytatott beszélgetések alapján írt egy szöveget, s az abban lévő dilógusokat akkor kezdték fölhasználni, amikor Ligeti György Requiem című darabjához kérték fel őket a színpadi installáció elkészítésére (Ligeti György Requiem című művére épülő installáció a Proton Színház előadása volt.) A Ligeti-darabban Monori Lili és Láng Annamária játszott, akik fontos szerepet kaptak az Evolúcióban is, azaz a Requiemhez íródott  Wéber-szöveg képezte végső soron a film törzsanyagát. 

Arra a kérdésre, hogy a traumafeldolgozásnak a filmben megjelenített formáját, módját miképpen lehet a közösség javára fordítani, Mundruczó Kornél kifejtette: szetinte elsősorban a személyes felelősségen múlik, hogy mit adunk át a következő generációknak, egyszerűbben szólva tehát az a fontos, hogy mit mondunk a gyermekeinknek, s mik azok az általunk hordozott reflexek, amelyeket továbbadunk vagy sem. Mondandója lényege az volt, hogy vannak egyrészt belénk ivódott reflexek, amelyeket akaratlanul is átadhatunk, de léteznek olyan pszichológiai aspektusok is, amelyek kezelhetők, fejleszthetők a családban. Márpedig ha a családban sikerül feldolgozni az egyes traumákat, akkor létrejöhetnek olyan tágabb közösségek is, amelyekben a problémák nem maradnak kibeszéletlenül.

(A filmről szóló írásunkat ITT olvashatják.)

20211115_120704.jpgKenesei Marcell (balról) és Borbás Gergő

S hogy miért éppen az Evolúciót választották a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál  nyitófilmjéül? Erről a sajtótájékoztatón Kenesei Marcell, a JCC Budapest – Bálint Ház vezetője, a filmfesztivál igazgatója azt mondta: ennek részint az a prózai oka, hogy a zsidó és izraeli filmfesztiválra immár tíz éve azokat az alkotásokat hozzák el a világ minden tájáról, amelyek valamennyire a zsidósággal foglalkoznak, s ezen belül persze külön kérdés, hogy mitől tekinthető egy mű zsidó filmnek. Hozzátette: az elmúlt tíz évben a fesztivál programján egyszer sem szerepelt nyitófilmként magyar alkotás, s idén, amikor a filmeket válogató zsűri átnézte a potenciális műveket, nemzetközi viszonylatban is az Evolúció tűnt a legjobb választásnak. 

Kenesei Marcell hangsúlyozta: különösen szerencsés, hogy Mundruczó filmjének témája, az abban felvetett kérdéskör, a személyes identitáskeresés és az ahhoz való közösségi, társadalmi viszonyulás problémája tükrözi magának a ZSIFI-nek a szellemiségét is. Arra a kérdésre, hogy a tizedik jubileumi filmfesztivál miért kapta A RENDEZŐI VÁLTOZAT alcímet, a fesztiváligazgató azt mondta: azért, mert a filmek rendezői változatához hasonlóan a mostani fesztivál is kicsit hosszabb, izgalmasabb, ráadásul több filmet mutat be, mint eddig, idén ugyanis 24 művet láthat a közönség 14 különböző országból.

A rendezvény fő szervezője tíz éve változatlanul a JCC Budapest – Bálint Ház, partnerségben a Gólem Színházzal. Egyik fő támogatója a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre a Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként, további állandó kiemelt partnerként és támogatóként Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet is csatlakozott a rendezvényhez. Forrás: Zsifi.org

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek