Ma ünnepli 101. születésnapját Keleti Ágnes, vele ünnepelünk mi is

2022. Január 09. / 09:41


Ma ünnepli 101. születésnapját Keleti Ágnes, vele ünnepelünk mi is

Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női  sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, az ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, azaz Keleti Ágnes ma lett 101 éves. Szeretettel köszöntjük!


Csodálatos élet és fantasztikus pályafutás az övé, olyannyira, hogy az már szinte mesébe illő. Ma, a XXI. században eléggé furcsa kimondani, hogy azokban az években kezdett sportolni, amikor Budapest utcáit még József Attila, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső rótta, és abban az évben lett a magyar nemzeti tornászválogatott tagja, amikor kitört a második világháború.

keleti.jpgIzrael budapesti nagykövetsége ezzel a képpel tisztelgett ma Keleti Ágnes előtt (Forrás: Izrael Magyarországon/Facebook)

Legyünk hálásak érte, hogy ez a hihetetlen sporteredményekkel rendelkező asszony 101 évesen köztünk van, s láthatjuk felragyogni az arcán azt a csak rá jellemző, széles mosolyt, amitől egy-egy pillanatra szebb és jobb hellyé változik ez a világ. Miközben tudjuk: ez a világ nem olyan szép és nem olyan jó, mint amilyennek néha tűnik, erről maga Keleti Ágnes mesélhetne a legtöbbet, akinek a családtagjait – köztük édesapját – azért gyilkolták meg a nácik, mert zsidónak születtek.

Ez volt Keleti Ágnes „bűne" is: zsidónak született abban az évben, amikor Magyarországon elfogadták a szégyenteljes numerus clausust, a XX. századi Európa első zsidóellenes törvényét. Neki is bujkálnia kellett, el kellett rejtőznie a sötétség erői elől, hogy aztán a sportsikereinek köszönhetően annál diadalmasabban léphessen ki a fényre. 

Boldog születésnapot az ünnepeltnek, s áradjon ki feléje az Örökkévaló szeretete, hogy még sokáig köztünk lehessen boldogságban és szeretetben.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről
2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

Zsidó világ
A NÜB nyári szünetet tart, de telefonon elérhető