Itt van Hesván hónapja – Hódes Tov!

2020. Október 18. / 19:47


Itt van Hesván hónapja – Hódes Tov!

Hesván a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, tekintettel arra, hogy a Szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Hesván hónapban van Ráhel ősanya halálának évfordulója.


A nagy őszi ünnepek lezárultával különösen eseménytelennek tűnik a Hesván hónapja, igaz, oly sok mindenen vagyunk túl, hogy ránk is fér a pihenés. De azért  is tartogat számunkra két érdekességet ez a hónap is, amelyet az eseménytelensége miatt marhesvánnak (keserű Hesvánnak) neveznek. 

Az egyik Hesván hetedike, azaz Zájin Hesván, amelyet az izraeli törvényhozás állami ünnepnappá nyilvánított. Ekkor van az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így a Kneszet döntésének értelmében Izraelben állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg a hazatérőket. 

A másik nevezetes nap Hesván tizenkettedike, a zsidó hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Ráhel ősanyánk, Jákob ősapánk felesége. Jákob a feleségét Bét-Lehemben – a későbbi Betlehemben – temette el, és a sírja fölé emelt kőépület népszerű imádkozóhely lett a zsidók körében. A legtöbben természetesen Ráhel halálának napján, azaz Hesván hónap tizenkettedikén gyűltek össze itt.

Jichak Rabin miniszterelnök meggyilkolásának szomorú évfordulója is erre a hónapra esik: a politikust huszonöt évvel ezelőtt – polgári időszámítás szerint 1995. november 4-én – ölte meg egy merénylő.

Habár a bevezetőben azt írtuk, hogy egy vallási ünnep sem esik erre a hónapra, azt azért meg kell említenünk, hogy etióp hittestvéreink a Jom Kippur utáni ötvenedik napon, Hesván hónap 29-én tartják meg a Szigd elnevezésű ünnepet. Az arámi szigd szó magyarul meghajlást jelent. 

Hódes Tov minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: Free Photos/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek