Itt a Zsifi zárónapja remek filmekkel

2019. December 01. / 10:03


Itt a Zsifi zárónapja remek filmekkel

Ma véget ér a Bálint Ház által szervezett 8. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, az utolsó napon a Toman, A sofőr, és A Pásztor című filmeket vetítik.  Az utóbbin jelen lesz a film néhány alkotója is, a vetítés után beszélgetésre invitálják a nézőket a film rendezőjével, Illés Lászlóval, valamint a főszereplőkkel, Székely B.  Miklóssal és Horváth Ákossal.  


Toman (december 1., vasárnap, 14:30, Művész mozi)  

Minden fenntartás nélkül ajánlják a nézők figyelmébe a  „cseh Schindler”, azaz a magyar zsidó családból származó Zdenek Toman életét  bemutató filmet. A gátlástalan, céljaiért minden lehetséges metódust előszeretettel bevető Toman fontos szerepet játszott a csehszlovák kommunista  párt erősödésében, ugyanakkor hathatós segítséget nyújtott a holokauszt túlélőinek. A film pályájának olyan momentumait mutatja be, melyek jelentősen  befolyásolták a második világháború utáni Csehszlovákia, és Kelet-Európa politikai viszonyait. Az ellentmondásos figura életéről szóló alkotás az utóbbi  idők legjobb cseh filmje. 

A sofőr  (december 1., vasárnap, 15:30, Puskin mozi)

Az izraeli filmben szokatlan fénytörésben láthatjuk Tel Aviv  egyik ortodox negyedének életét: Nachman „sofőrként" keresi a kenyerét: gazdag  családokhoz fuvaroz szélhámosokat, akik kitalált történeteikkel pénzt csalnak ki a megcélzott áldozatok emberbarát érzéseire alapozva. Élete egy pillanat  alatt megváltozik, amikor a felesége elhagyja: ezentúl kilenc éves lánya is a szürke zónában töltött élete része lesz, akár akarja a férfi, akár nem. Apa és  lánya új együttállása rádöbbenti Nachmant: a sok-sok hazug történet között a saját életének könyve teljesen elveszett.

A Pásztor – díszbemutató és közönségtalálkozó (december 1., vasárnap,  17:30, Művész mozi)

Az idei Zsifin lesz  A Pásztor című magyar film díszbemutatója. 1944 végén járunk, a helyszín Vas  megye, Nyugat-Magyarország, A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly  lemészárlásának. Egy lányazonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz. A gyönyörűen fényképezett filmben megismerjük a lány történetét, a film végére pedig kettejük sorsa elválaszthatatlan lesz. sűrű atmoszférájú film számos nemzetközi díjat nyert, legutóbb, októberben a Los Angeles Film Awards  legjobb függetlenfilmes produkciója lett, Illés László rendező pedig a zsűri különdíját kapta.         A vetítés után beszélgetésre invitáljuk nézőinket a film rendezőjével, Illés Lászlóval, valamint a film főszereplőivel, Székely B.  Miklóssal (címlapképünkön) és Horváth Ákossal.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek