Itt a Zsifi zárónapja remek filmekkel

2019. December 01. / 10:03


Itt a Zsifi zárónapja remek filmekkel

Ma véget ér a Bálint Ház által szervezett 8. Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, az utolsó napon a Toman, A sofőr, és A Pásztor című filmeket vetítik.  Az utóbbin jelen lesz a film néhány alkotója is, a vetítés után beszélgetésre invitálják a nézőket a film rendezőjével, Illés Lászlóval, valamint a főszereplőkkel, Székely B.  Miklóssal és Horváth Ákossal.  


Toman (december 1., vasárnap, 14:30, Művész mozi)  

Minden fenntartás nélkül ajánlják a nézők figyelmébe a  „cseh Schindler”, azaz a magyar zsidó családból származó Zdenek Toman életét  bemutató filmet. A gátlástalan, céljaiért minden lehetséges metódust előszeretettel bevető Toman fontos szerepet játszott a csehszlovák kommunista  párt erősödésében, ugyanakkor hathatós segítséget nyújtott a holokauszt túlélőinek. A film pályájának olyan momentumait mutatja be, melyek jelentősen  befolyásolták a második világháború utáni Csehszlovákia, és Kelet-Európa politikai viszonyait. Az ellentmondásos figura életéről szóló alkotás az utóbbi  idők legjobb cseh filmje. 

A sofőr  (december 1., vasárnap, 15:30, Puskin mozi)

Az izraeli filmben szokatlan fénytörésben láthatjuk Tel Aviv  egyik ortodox negyedének életét: Nachman „sofőrként" keresi a kenyerét: gazdag  családokhoz fuvaroz szélhámosokat, akik kitalált történeteikkel pénzt csalnak ki a megcélzott áldozatok emberbarát érzéseire alapozva. Élete egy pillanat  alatt megváltozik, amikor a felesége elhagyja: ezentúl kilenc éves lánya is a szürke zónában töltött élete része lesz, akár akarja a férfi, akár nem. Apa és  lánya új együttállása rádöbbenti Nachmant: a sok-sok hazug történet között a saját életének könyve teljesen elveszett.

A Pásztor – díszbemutató és közönségtalálkozó (december 1., vasárnap,  17:30, Művész mozi)

Az idei Zsifin lesz  A Pásztor című magyar film díszbemutatója. 1944 végén járunk, a helyszín Vas  megye, Nyugat-Magyarország, A Székely B. Miklós alakította pásztor a háború zajától távol él, míg egy napon tanúja lesz egy csoport zsidó fogoly  lemészárlásának. Egy lányazonban még életben marad, akit a magányos alak magához vesz. A gyönyörűen fényképezett filmben megismerjük a lány történetét, a film végére pedig kettejük sorsa elválaszthatatlan lesz. sűrű atmoszférájú film számos nemzetközi díjat nyert, legutóbb, októberben a Los Angeles Film Awards  legjobb függetlenfilmes produkciója lett, Illés László rendező pedig a zsűri különdíját kapta.         A vetítés után beszélgetésre invitáljuk nézőinket a film rendezőjével, Illés Lászlóval, valamint a film főszereplőivel, Székely B.  Miklóssal (címlapképünkön) és Horváth Ákossal.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Várjuk idén is az Élet Menetén
2020. Február 18. / 16:53

Várjuk idén is az Élet Menetén

Ünnepek
Ádár hónap küszöbén: készüljünk a csodákra!

Kommentek