Bezárt Klein Rudolf zsinagógatárlata Brüsszelben

2020. Január 19. / 16:11


Bezárt Klein Rudolf zsinagógatárlata Brüsszelben

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet szervezésében tartották a „Kelet-közép európai zsinagógák világi hasznosítása” című, 16 tablóból álló és több mint 90 fotót felvonultató kiállítás finisszázsát a minap a brüsszeli Nagy Zsinagógában. Az építész, építészettörténész és fotóművész Klein Rudolf munkáiból összeállított tárlat a Kelet-Közép-Európa múzeummá és galériává átalakított zsinagógáit mutatta be. 


A Klein Rudolf munkáiból összeállított kiállítás a régió azon hányattatott sorsú épületeit vonultatta fel, amelyeket helyi forrásból, közösségi erőfeszítéssel, külföldi befektetésekkel, alapítványi segítséggel és az Európai Unió támogatásával sikerült kulturális helyszínként újra funkcióval ellátni.

A zárórendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet. Kiemelte, hogy a kiállítás képein szereplők közül számos zsinagóga megújulásában Magyarország kormánya is komoly szerepet vállalt. Emlékeztetett rá, hogy 2018-ban mintegy 780 millió forint állami támogatást fordított a magyar kormány zsinagóga-felújításokra határon innen és túl. A budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga kulturális térré való átalakítására 2,5 milliárd forintot biztosított a kormány. Felújították a zsinagógát például Pécsett, Vácott, Nagykőrösön és Karcagon is, valamint határon túlra nyújtott magyar kormányzati segítséggel szépült meg a szabadkai zsinagóga is. A jövőben további zsinagógák felújítását is tervezik – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A 2019. december 10-én nyílt tárlat a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, a belgiumi Központi Izraelita Konzisztóriummal, a Brüsszeli Izraelita Hitközséggel, a Lengyel Intézettel és az Osztrák Kulturális Fórummal együttműködésben valósult meg.

(Címlapképünkön a brüsszeli Nagy Zsinagóga belső tere egy panorámafotón.)

(Forrás: Miniszterelnökség)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek