Betért a zsidóságba egy korábban Izrael-ellenes, síita perzsa nő

2021. Június 22. / 15:04


Betért a zsidóságba egy korábban Izrael-ellenes, síita perzsa nő

Egy Teheránban született perzsa síita nő élete jelentős fordulatot vett azáltal, hogy a lelkében azt érezte: neki zsidók között zsidóként, s Izraelben a helye. A nővel, aki az egész korábbi életét odadobta a zsidóságért, a francia nyelvű Coolamnews.com közöl interjút az Israel Today alapján.


Míg sok zsidó elrejteni igyekszik az identitását az esetleges rossz következmények miatt, vannak olyanok, akik mindenüket feláldozzák azért, amit a szívükben éreznek: hogy nekik zsidóvá kell lenniük. Röviden így foglalható össze annak a fiatal iráni nőnek az élete, aki interjút adott az Israel Today-nek, igaz, a lap a nevét nem hozta a nyilvánosságra biztonsági okok miatt.

A cikkből kiderül: a nő az 1980-as években született Teheránban egy síita muzulmán értelmiségi családban. A szülei nem voltak vallásosak, ezért érzékenyen érintette őket az 1979-es iszlámista forradalom, az új, szélsőségesen vallásos rezsim nem tolerálta a muzulmán hithez kevéssé kötődő polgárait. A család emiatt Németországba emigrált, az interjú alanya is ott nőtt föl, tökéletesen asszimilálódva a német társadalomba.

S hogy miképpen és miért került kapcsolatba a zsidósággal? A nőt egyetemistaként invitálták meg a barátai egy izraeli utazásra, ami eléggé rosszul kezdődött, ugyanis nyolc órás kihallgatásnak vetették alá a Ben Gurion reptéren. Később egy izraeli palesztin családnál is lakott, ahol eleinte magáévá tette a palesztin propaganda Izrael-ellenes paneleit, holott neki, miután Németországban nőtt fel, fájt hallani a zsidók elleni gyűlölködést.

– Németországban nőttem fel, és ott megtanítottak emlékezni a vészkorszakra. Idővel elegem lett a palesztinok állandó panaszkodásából, a negatív megközelítéseikből, és abból, hogy mindenkit hibáztatnak a rosszért, csak saját magukat nem – nyilatkozta.

Habár eleinte félt izraeliekkel barátkozni, mert attól félt, hogy kiközösítik, a világháló révén egyre több zsidó barátja lett, és a szívében bizonyossággá változott az az érzelem, hogy neki zsidóként zsidók között a helye. A nő aggódva érzékeli, hogy Európában növekszik az antiszemitizmus, és úgy látja: amikor európaiak a muzulmán bevándorlók ellen tüntetnek, igazából nem csak a szerintük asszimilálódni képtelen muzulmánokat, hanem a zsidókat is célkeresztbe állítják. 

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek