Beköszöntött Támmuz hónapja – Hódes Tov!

2022. Június 30. / 14:49


Beköszöntött Támmuz hónapja – Hódes Tov!

A zsidó naptár szerinti Támmuz hónapban vagyunk, amely Niszántól számítva az évben a negyedik, míg Tisritől számolva a tizedik hónap. Rási tanító szerint a támuz szó hőséget jelent, s bizony, Izraelben ilyentájt – júniusban és júliusban – a legnagyobb a forróság. Támmuz 17-e – amely a zsidóság számára gyászos böjtnap – idén július 16-ra, szombatra esik, ám sábeszkor nincsen gyász, így a böjt július 17-én, vasárnap lesz.

Támmuz (תמוז‎‎) hónap neve az asszírból vezethető le: asszír nyelven a hónap neve: „domozi” vagy „domozu”, amely asszír bálványra utal, az elnevezést a Babilóniából visszatért zsidók hozták magukkal.

E hónapban jelentős eseményekre kell emlékeznünk:  

– Támmuz hónapban született József ősapa;
– Mózes ebben a hónapban (Támmuz 17-én) törte szét a  két kőtáblát és kért bocsánatot az Örökkévalótól népe számára az Aranyborjú vétke miatt; 
– a Kabbala szerint Támmuz hónapban tértek vissza a kémek Mózeshez és mondtak rosszat az országról;
– ekkor kezdődött el a honfoglalás Joshuá alatt. 

Támmuz 17-én tragikus események történtek a Szentélyben: bálványt állítottak a Templomban és megszűnt a „korbán tamid”, a mindennapi áldozathozatal. 

A szerencsétlenségekre emlékezvén Támmuz 17. napján napkeltétől böjtölünk a csillagok feljöveteléig.

Idén a szombat miatt július 17-én, vasárnap böjtölünk, amely hajnali 2 óra 51 perctől este 21 óra 5 percig tart (budapesti idő szerint). Támmuz 17-től kezdve három gyászhetet (drájvohen) tartunk tisa beávig, azaz Áv hó 9-ig. Idén a polgári időszámítás szerint a tisa beáv augusztus 7-én, szombat este köszönt ránk.

Hódes Tov – jó hónapot és könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: OpenClipart-Vectors/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek