Az ünnepélyes megnyitón már Pesten dübörögnek a Maccabi-motorosok

2019. Július 30. / 11:26


Az ünnepélyes megnyitón már Pesten dübörögnek a Maccabi-motorosok

Szerző: Kácsor Zsolt

Már egy hete úton van az a nemzetközi motoros csapat, amely Berlinből robog Budapestre a 15. Maccabi Európa Játékok tiszteletére. A Mazsihisz alelnöke, Horváth József által vezetett motorosok ma délután 5 óra körül érkeznek meg a Ludovika Campusra.


Theresianstadtban megálltak, hogy tiszteletüket tegyék a helyi koncentrációs táborban megölt áldozatok előtt. Karlovy Varyban őket tiszelte meg jelenlétével Daniel Meron, Izrael csehországi nagykövete, amikor az Ambassador hotelben megnézték az 5. Cionista Vlágkongresszusnak helyt adó nagytermet. Berlinben a nácik által 1936-ra fölépített olimpiai stadion előtt fotózkodtak izraeli zászlókkal, hogy így dicsőítsék az élet győzelmét a halál fölött. 

Ők azok a motorosok, akik Berlinből, a Maccabi játékok előző helyszínéről indulva hat országot érintő túrát tesznek, amelynek vágállomása Budapest. Útközben a Soá áldozataira emlékeznek, és a járművekre egy-egy izraeli zászlót tűznek, hogy ezzel fejezzék ki támogatásukat és szolidaritásukat Izraellel. 

67459628_2321693394550635_5815477910257008640_n.jpgBerlinben, a nácik által emelt olimpiai stadion előtt

A tizenkét fős csapatot Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, a budapesti Bét Sálom zsinagóga világi elnöke vezeti, aki szenvedélyes motoros: tavaly ő szervezte azt a több ezer kilométeres európai körutazást, amellyel az akkor 70 éves Izrael, továbbá a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegtek életének főbb állomáshelyeinek fölkeresésével. 

A motorosok útját figyelemmel kísérhetik a Facebook-oldalukon (kattintsanak ide), de akik személyesen szeretnének találkozni velük, azok ma délután 5 órára menjenek el a Ludovika Campusra, a Játékok központi helyszínére. Oda érkeznek meg a Ride4Solidarity motorosai, valamint  a 65 éves hosszútávfutó, Hajdú Péter, aki 10 nap alatt Prágából Budapestre futott. Az eseményen a Sabbathsong Klezmer Band zsidó zenével várja az érdeklődőket.  

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Magyar konténergyártó nyit az izraeli piac felé
Megemlékezések
Ma hetvenöt éve, hogy a nyilasok a Dunába lőtték Richter Gedeont
Közélet
Adománygyűjtés Nógrád megyei rászorulóknak

Kommentek