Az ünnepélyes megnyitón már Pesten dübörögnek a Maccabi-motorosok

2019. Július 30. / 11:26


Az ünnepélyes megnyitón már Pesten dübörögnek a Maccabi-motorosok

Szerző: Kácsor Zsolt

Már egy hete úton van az a nemzetközi motoros csapat, amely Berlinből robog Budapestre a 15. Maccabi Európa Játékok tiszteletére. A Mazsihisz alelnöke, Horváth József által vezetett motorosok ma délután 5 óra körül érkeznek meg a Ludovika Campusra.


Theresianstadtban megálltak, hogy tiszteletüket tegyék a helyi koncentrációs táborban megölt áldozatok előtt. Karlovy Varyban őket tiszelte meg jelenlétével Daniel Meron, Izrael csehországi nagykövete, amikor az Ambassador hotelben megnézték az 5. Cionista Vlágkongresszusnak helyt adó nagytermet. Berlinben a nácik által 1936-ra fölépített olimpiai stadion előtt fotózkodtak izraeli zászlókkal, hogy így dicsőítsék az élet győzelmét a halál fölött. 

Ők azok a motorosok, akik Berlinből, a Maccabi játékok előző helyszínéről indulva hat országot érintő túrát tesznek, amelynek vágállomása Budapest. Útközben a Soá áldozataira emlékeznek, és a járművekre egy-egy izraeli zászlót tűznek, hogy ezzel fejezzék ki támogatásukat és szolidaritásukat Izraellel. 

67459628_2321693394550635_5815477910257008640_n.jpgBerlinben, a nácik által emelt olimpiai stadion előtt

A tizenkét fős csapatot Horváth József, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnöke, a budapesti Bét Sálom zsinagóga világi elnöke vezeti, aki szenvedélyes motoros: tavaly ő szervezte azt a több ezer kilométeres európai körutazást, amellyel az akkor 70 éves Izrael, továbbá a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadar emléke előtt tisztelegtek életének főbb állomáshelyeinek fölkeresésével. 

A motorosok útját figyelemmel kísérhetik a Facebook-oldalukon (kattintsanak ide), de akik személyesen szeretnének találkozni velük, azok ma délután 5 órára menjenek el a Ludovika Campusra, a Játékok központi helyszínére. Oda érkeznek meg a Ride4Solidarity motorosai, valamint  a 65 éves hosszútávfutó, Hajdú Péter, aki 10 nap alatt Prágából Budapestre futott. Az eseményen a Sabbathsong Klezmer Band zsidó zenével várja az érdeklődőket.  

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Szabadon letölthető kiadványok a magyar zsidóságról
Zsidó világ
Új síremléket kaptak a birkózó bajnokok
2019. Augusztus 01. / 16:09

Új síremléket kaptak a birkózó bajnokok

Zsidó világ
Jelképes szombatfogadás a Dohány utcai zsinagógában

Kommentek