Az ember a mező fája – Nagy közös Tu Bisvát a Rumbach zsinagógában

2024. Január 31. / 15:44


Az ember a mező fája – Nagy közös Tu Bisvát a Rumbach zsinagógában

Január 28-án, vasárnap a Rumbi Tanház adott otthont az 5784. évi tubisváti ünnepségnek. Ahogy a fák gyökerei, ágai – úgy a zsidóság is akkor a legerősebb, ha összefonódik, összekapaszkodik egy nagyobb cél érdekében, és ez így is történt az idei tubisváton!

Köszönjük, hogy ennyien eljöttetek a Rumbi Tanház Tu bisváti (Fák újéve) programjára. Együtt tanulni, ünnepelni, játszani jó!  

A Bálint Ház, a Benjamin Óvoda és a Rumbi Tanház példás összefogásából hatalmas családi „expedíció” vette kezdetét vasárnap reggel. Felfedeztük egymást és a közösség erejét.

A környezettudatosság jegyében az újrahasznosítás, a környezetbarát eszközök és tartósítószer mentes gyümölcskoktélok színesítették az eseményt.

Minden gyerek elültette a saját kis növényét, amit nevelhet a virágzásáig. Koktélos üveget festettek, amelyben a saját maguk által készített gyümölcslevet tették.

A „citrus–art” állomáson citrusokból, rozmaringból és más természetes kellékekből nyomtatták az ünnepi alkotásukat.

A „zöldség és gyümölcs szobrász” asztalnál baglyok, sünik és különböző vicces növény és állatformák készültek. És persze nem maradhatott el a kreatív kitűző készítés. A lemosható csillámtetkók állomáson sorba álltak a gyerekek (és a szülők).

A nagyszülőktől a kisgyerekekig mindenki talált saját maga számára kedves és izgalmas elfoglaltságot, ahol megélhette a kreativitását.

A rendezvény fénypontja a tubisváti széder volt. Több, mint 150 vendég ülte körbe a széder asztalt, amely roskadásig volt gyümölcsökkel, zöldséges burekasszal, gyümölcsös pitékkel és gyümölcslevekkel, hiszen mégiscsak minden zsidó vircsaft egyik koronája a közös ünnepi étkezés. 150 ember együtt mondta az áldást a fa gyümölcsére, a süteményekre és arra, hogy hál’ Istennek ezt a napot megélhettük.

Közösen végig kóstoltuk Izrael szent gyümölcseit és végül Rapi-Legény Zsuzsi, Deutsch Péter, Radnóti Zoltán és a mádrihok vezetésével felcsendült két ide illő héber dal: „hiné má tov umá náim”, azaz milyen szép és jó, ha a testvérek együtt ülnek, illetve az „od ávinú háj, ám jiszráel háj”, azaz Izrael népe él, és az ősatyák emléke velünk van.

Láthatóan és hallhatóan nagy vidámságban telt el a széder.

Egy nép, egy szív!

Ha kedvet kaptál és szeretnél legközelebb is a Rumbi Tanház programjain részt venni, akkor ezen az email címen megteheted: rapi.legeny.zsuzsanna@mazsihisz.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek