A Maccabi legfiatalabb játékosa: egy tíz éves litván zsidó kisfiú Dél-Afrikából

2019. Július 30. / 14:02


A Maccabi legfiatalabb játékosa: egy tíz éves litván zsidó kisfiú Dél-Afrikából

Szerző: Kácsor Zsolt

A 2009-ben Litvániában született, jelenleg Dél-Afrikában élő Daniel Šer a budapesti Maccabi játékok legfiatalabb játékosa. A 10 éves kisfiú az édesapjával érkezett a magyar fővárosba, és Magyarországról természetesen nem más jut az eszébe, mint Polgár Judit.


A Ludovika Campus első emeletén mától tartják a sakkversenyek nyílt fordulóit. Az egyik asztalnál egy szőke, mélykék szemű kisfiú gyakorol az ugyancsak szőke, mélykék szemű apukájával. A kisfiú 10, az apuka pedig 39 éves. Kettejük közül mégis az előbbi a versenyző, s ezt látványosan be is mutatja: pár villámgyors ütés, és az apuka nevetve fogja a fejét, jaj, már megint vesztettem. 

IMG_20190730_085753_1.jpgApa és fia edzés közben

A kisfiú neve Daniel Šer, 2009-ben született Litvániában, és az egyik angol nyelvű, sportszakági honlap szerint az eddigi legmagasabb Élő-pontszáma 1325. Nem rossz eredmény egy olyan versenyzőtől, aki még csak négy év sakkozik. Kérdezem tőle, hogy hogyan találkozott a játékkal, mire azt meséli, hogy a nagypapája is sakkozik, ő tanította meg a lépésekre, de a nagypapa tudása idővel kevésnek bizonyult, és a kis Danielnek hamarosan már edzőre volt szüksége, mert az apuka, Eduard Šer sem tudta tartani a fiával a tempót. Megkérdeztem Danieltől, hogy jobb játékos-e, mint az édesapja, mire szerényen annyit válaszolt: csak egy kicsit. Úgyhogy Eduard kénytelen volt hozzátenni: csak egy kicsit nagyon...

Daniel első mestere az a Gintautas Jurgis Plungé volt, aki Viktorija Čmilyte litván sakknagymestert, Litvánia egyik leghíresebb sakkozóját is tanította, a jelenlegi edzője pedig az 59 éves litván bajnok, Raimondas Narmonta. S ha még nem volt elég a szép hangzású litván nevekből, végül álljon itt utolsónak annak a sakkozónak a neve, aki Daniel kedvence és példaképe: ő Paulius Pultinevičius, aki mindössze 18 éves sakknagymester. 

IMG_20190730_084501.jpgDaniel Šer

Megkérdezem tőle azt is, hogy számára mi a legizgalmasabb a sakkban, mire Daniel felcsillanó szemmel azonnal rávágja: a verseny! Erre a lelkesedésre alighanem szüksége is lesz, hiszen az a terve, hogy versenyezni fog. Tít éves kora dacára igen tájékozottnak tűnik. Rákérdezek, hogy kiket tudna megemlíteni a magyar sakk kiválóságai közül, mire gondolkodás nélkül azt válaszolja: Judit Polgar.

S hogy mennyire fontosak a család számára a zsidó gyökerek? Erről az apja, Eduard Šer azt mondja: a zsidóság a család életének elválaszthatatlan része, s habár nem élnek szigorúan vallásos életet, a nagyobb ünnepeket ők is tartják. Igaz, a legnagyobb családi ünnep vélhetően az lesz, amikor Daniel megvalósítja az álmát – legyen belőle Litvánia legfiatalabb sakknagymestere.

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek