A hét műtárgya: Mózes megtalálása

2021. Január 08. / 12:37


A hét műtárgya: Mózes megtalálása

Az aktuális tórai hetiszakasszal kapcsolatos a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinjának heti műtárgyrovata.  Mivel a Tórában most jutunk el ahhoz a részhez, amelyben megszületik Mózes prófétánk, a hét műtárgya egy képeslap 1917-ből, amelyen „Mózes megtalálásának” jelenete látható.


Egy képeslapot látunk, Blau Hermannak címezve, 1917-ből, rajta magyarul és héberül a jókívánság: boldog új évet, héberül a hagyományos formulával: leSáná tová tiktevú, írassatok be jó évre – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ma kiadott hírlevelében, magazinjában. 

A képen „Mózes megtalálásának” jelenete látható, egyértelműen Egyiptom dominálja a színt, a Fáraó lánya és udvarhölgye az előtérben Mózessel, aki kis lábával rugózva próbál kapcsolatot keresni új édesanyjával. 

A szolgáló, aki átnyújtja a folyóból kihúzott gyermeket, fekete, mindenki más fehér, a Nílus partja mintha rögtön a szfinx által őrzött palota bejáratánál lenne, a háttérben piramis-alakú építmények körvonalai sejlenek fel. A felirat azonban az egyiptomi dominanciájú képeslapon héber, illetve magyar, mindkét nyelven a hagyományos, kollokviális fordulattal. A gesztus inkább a könnyedebb, Gergely-naptárban szereplő újév hangulatához illeszkedik, mint az Ítélet Napjához Tisri havának elején. A kulturális integráció szép példája. 

Ki lehetett vajon a címzett, Blau Hermann? Kitől kaphatta az üdvözlőlapot? Úgy kerül most elénk, ismeretlen eseményszerűségében, ahogy Mózes került a fáraó lánya elé, „palackposta” formájában. 

A dátum 1917, a harmadik, sok mindent eldöntő háborús év. A képen egy kisgyermeket nők állnak körül, valahol nagyon távol, de úgy, hogy mégis legyen valami közünk hozzá. Idill a béke üzenetével, amely mindazonáltal jelzi, nagy dolgok vannak készülőben. Ezért a remény: írassunk be jó évre. Ahogy most is, 104 évvel később. 

A képeslap adatlapja az intézmény gyűjteményében ide kattintva tekinthető meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Támuz hónap küszöbén – Hódes Tov!
2021. Június 10. / 10:39

Támuz hónap küszöbén – Hódes Tov!

Kommentek