A hét műtárgya: Mózes megtalálása

2021. Január 08. / 12:37


A hét műtárgya: Mózes megtalálása

Az aktuális tórai hetiszakasszal kapcsolatos a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinjának heti műtárgyrovata.  Mivel a Tórában most jutunk el ahhoz a részhez, amelyben megszületik Mózes prófétánk, a hét műtárgya egy képeslap 1917-ből, amelyen „Mózes megtalálásának” jelenete látható.


Egy képeslapot látunk, Blau Hermannak címezve, 1917-ből, rajta magyarul és héberül a jókívánság: boldog új évet, héberül a hagyományos formulával: leSáná tová tiktevú, írassatok be jó évre – olvasható a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ma kiadott hírlevelében, magazinjában. 

A képen „Mózes megtalálásának” jelenete látható, egyértelműen Egyiptom dominálja a színt, a Fáraó lánya és udvarhölgye az előtérben Mózessel, aki kis lábával rugózva próbál kapcsolatot keresni új édesanyjával. 

A szolgáló, aki átnyújtja a folyóból kihúzott gyermeket, fekete, mindenki más fehér, a Nílus partja mintha rögtön a szfinx által őrzött palota bejáratánál lenne, a háttérben piramis-alakú építmények körvonalai sejlenek fel. A felirat azonban az egyiptomi dominanciájú képeslapon héber, illetve magyar, mindkét nyelven a hagyományos, kollokviális fordulattal. A gesztus inkább a könnyedebb, Gergely-naptárban szereplő újév hangulatához illeszkedik, mint az Ítélet Napjához Tisri havának elején. A kulturális integráció szép példája. 

Ki lehetett vajon a címzett, Blau Hermann? Kitől kaphatta az üdvözlőlapot? Úgy kerül most elénk, ismeretlen eseményszerűségében, ahogy Mózes került a fáraó lánya elé, „palackposta” formájában. 

A dátum 1917, a harmadik, sok mindent eldöntő háborús év. A képen egy kisgyermeket nők állnak körül, valahol nagyon távol, de úgy, hogy mégis legyen valami közünk hozzá. Idill a béke üzenetével, amely mindazonáltal jelzi, nagy dolgok vannak készülőben. Ezért a remény: írassunk be jó évre. Ahogy most is, 104 évvel később. 

A képeslap adatlapja az intézmény gyűjteményében ide kattintva tekinthető meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek