Nagy Sándor korabeli aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

2024. Május 27. / 22:27


Nagy Sándor korabeli aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A hellenisztikus korból származó gyűrűt minden jel szerint egy gyermeknek szánták – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hatóság. A gránátkővel díszített 2300 éves aranygyűrűt egy jeruzsálemi ásatáson találták.

A méretből ítélve a kutatók úgy gondolják, hogy a gyűrű egy gyereké lehetett. Amúgy legfeljebb egy nő kisujjára lehetett volna felhúzni.

A stílusjegyek alapján az ékszer a perzsa vagy a korai hellenisztikus korból, az időszámítás előtti 4. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat. Az emberek ebben a korszakban kezdték előnyben részesíteni a drágakővel díszített aranyat az önmagában díszes arannyal szemben.

A gyűrű úgy készülhetett, hogy vékony aranylemezeket kalapáltak össze tömör arannyá egy fém2talapzaton – áll a tájékoztatóban. A leírás szerint az arany tartóssága miatt az ékszeren nem látszik semmiféle kopás.

A hellenisztikus korban, Nagy Sándor uralma alatt nagyon elterjedtek az arany ékszer. A makedón király hódításai kedveztek a fényűzési cikkek elterjedésének és kereskedelmének – tették hozzá a kutatók.

Nagy Sándor időszámítás előtt 336-ban jutott hatalomra, ezzel vette kezdetét a hellenizmus kora. A – mai Izraelt is magába foglaló – korabeli Palesztina is a makedón hadvezér uralma alá került. Jeruzsálem akkori lakói láthatóan "nyitottak voltak a széles körben elterjedt hellenisztikus stílusra" – írták hétfői közleményükben az izraeli kutatók.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek