Miről mesélnek a zsidó sírkövek?

2021. Április 01. / 13:24


Miről mesélnek a zsidó sírkövek?

A Holokauszt Emlékközpont (HDKE) vendégeként tart előadást ,,Miről mesélnek a zsidó sírkövek feliratai és szimbólumai?  A magyarországi zsidó funerális kultúra új kutatási eredményei" címmel Balogh István  adjunktus, az OR-ZSE  Judaisztikai Tanszék mb. tanszékvezetője. Az online előadás április 8-án, este 6-tól lesz, a ZOOM alkalmazással lehet csatlakozni.


Balogh István húsz éve kutatja a zsidó temetőket, különös tekintettel a Kárpát-medencére, ahol az eltérő hagyományok találkozása révén az elmúlt évezredben sokszínű funerális (temetkezési) emlékanyag alakult ki. A nyugati és északnyugati irányból érkezett, német, osztrák, cseh és morva származású zsidóság sírkőkultúrája mellett markánsan megjelentek a keleti, lengyel területek zsidó közösségeinek temetői tradíciói, valamint a balkáni szefárdok ugyancsak sajátos síremlékei is. 

A különböző korokban állított sírkövek megkopott héber feliratai és motívumai sokat elárulnak nem csak az elhunytról, de az állító közösségről és a keletkezésük koráról is. Ezek „megszólaltatása” izgalmas kihívás a kutatónak, de a szélesebb közönség számára is sok érdekességet tartogat.

fun.jpg

Balogh István április 8-án, csütörtökön este 6 órától ad elő  kutatási témájáról a Holokauszt Emlékközpont (HDKE) vendégeként Miről mesélnek a zsidó sírkövek feliratai és szimbólumai?  A magyarországi zsidó funerális kultúra új kutatási eredményei címmel.

Előadásában szól majd az utóbbi évek során végzett kutatásai nyomán megismert friss eredményekről, amelyek révén kimutathatóvá váltak eddig nem körvonalazott regionális sajátosságok, valamint új megvilágításba került a hazai zsidó síremlékek feliratainak és formavilágának fejlődési íve. Kiderül, hogy melyek valójában az ország legrégebbi zsidó temetői, és milyen, ősi temetőkre vonatkozó tévhitek élnek tovább makacsul a szakirodalomban több mint egy évszázada.

A programhoz regisztrációt követően a ZOOM alkalmazáson keresztül csatlakozhatnak, vagy a HDKE Facebok-oldalán is követhetik az előadást.

(Forrás: OR-ZSE)

(Címlapkép: Jan Stuhlik/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek