Az aranyborjú példázata az új Néprajzi Múzeumról szóló konferencián

2020. November 18. / 10:49


Az aranyborjú példázata az új Néprajzi Múzeumról szóló konferencián

Szerző: Kácsor Zsolt

Ezekben a napokban a Néprajzi Múzeum tervezett állandó kiállításairól rendeznek nemzetközi online konferenciát Útközben/En route címmel. A tanácskozáson „Az aranyborjú példázata” címmel tegnap előadást tartott Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója is. A három napos konferencia keretében most először mutatták be a szakmai nyilvánosság előtt az új létesítmény készülő állandó kiállításainak koncepcióját.


Végső fázisába fordul a budapesti Néprajzi Múzeum új állandó kiállításainak koncepcionális tervezése. Az állandó tárlatok megalkotása mérföldkőnek számít nem csak a Néprajzi Múzeum és a hazai néprajzi muzeológia, hanem a néprajztudomány történetében is – tájékoztatta az érdeklődőket a hamarosan új épületbe költöző intézmény honlapja. A  gyűjtemény megismerését és értelmezését szolgáló tárlatokban együtt szerepel majd a történeti és a kortárs, valamint a magyar és nemzetközi anyag. 

Az elképzelések részletes megismerésére a szakma és a nagyközönség számára az Útközben – En Route címmel megrendezett nemzetközi konferencián nyílt lehetőség, amelyet az interneten online is követhettek az érdeklődők.

A három napos tanácskozáson – amely ma fejeződik be – Toronyi Zsuzsanna muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója tegnap „Az aranyborjú példázata” címmel szólt hozzá a témához. 

A szakember az új Néprajzi Múzeum szakmai koncepciójáról azt mondta: jó gondolatnak tartja, hogy a gyűjteményi tárgyak és módszerek összességének, az egész tudománytörténetnek a bemutatását kívánják az új helyen megteremteni. 

Szerinte ugyanis napjainkban a „múzeum” fogalma alapvetően módosul, inkább szórakoztatóipari központ és tanulási csarnok egyszerre, ennélfogva az eddig megszokott „múzeum” hagyományos intézménye is múzeumba kerül.  A szakmai koncepció egyik nagy erénye, hogy nem csupán a múzeum, hanem magának a néprajz fogalmának az újraértelmezésére is kísérletet tesz.

Toronyi Zsuzsanna kifejtette: prezentációjának fókuszába azért állította éppen az aranyborjút, mert az lefesti a kultúránk tárgyakhoz való viszonyát. Mint a Tórából tudjuk, a Szináj hegy alatt a kinyilatkoztatásra váró zsidók olyan sokáig várakoztak Mózesre, hogy végül megpróbálták aranyborjúval helyettesíteni. 

Az aranyborjú történetéből a muzeológusok számára az a tanulság: kultúránk beidegződésévé vált, hogy óvatosan kell bánnunk a bálványokkal, főleg a múzeumokban, ahol kerülendő a tárgyak „bálványszerű” bemutatása – fogalmazott Toronyi Zsuzsanna. Gondolatmenetéből azt lehetett leszűrni, hogy a múzeumi tárgyak eltúlzott és áhítatos tiszteletére céloz – amit az új Néprajzi Múzeum készülő kiállítása is igyekszik elkerülni. 

A mai napon a következő résztémák kerülnek napirendre: Terepen; Őstörténetek; Népművészet; Művészet; Örökség. A tanácskozás várhatóan fél 7-kor fejeződik be. Aki kíváncsi az előadásokra, látogasson el erre a honlapra, és regisztráció után élőben követheti a hozzászólásokat. 

(Camlapkép: méztartó – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Bächer Iván író, újságíró halálozási évfordulója
Izrael
Űrszondák Holdra küldését terveik Izraelben
Hírek, lapszemle
Elhunyt Sheldon Adelson Trump és Netanjahu legfőbb támogatója

Kommentek