Átadták a Schweitzer-emlékdíjat Kövér Andrásnak

2020. Február 05. / 16:42


Átadták a Schweitzer-emlékdíjat Kövér Andrásnak

A Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-lectures című konferenciáján ma ünnepélyes keretek között adták át az idei Schweitzer-emlékdíjat Kövér Andrásnak. Az elismerést Löw Imánuel drágakövekkel foglalkozó posztumusz tanulmányának magyarra fordításáért ítélte oda a kuratórium.


A család és a Magyar Hebraisztikai Társaság által Schweitzer József egykori országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emlékére alapított emlékdíjat a kuratórium ebben az évben Kövér Andrásnak ítélte. A kitüntetést ma adták az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) dísztermében a Magyar Hebraisztikai Társaság Schweitzer-konferenciáján.

A díjat odaítélő testület indoklása szerint Kövér András a Löw Imánuel drágakövekkel foglalkozó posztumusz tanulmányainak (Mineralien der Juden) magyarra fordításáért kapta az elismerést, különös tekintettel a szövegek nehéz héber, arámi, szír, görög és ásványtani terminológiájának sikeres megoldására.

A mintegy 200 oldal terjedelmű fordítás a Löw Immánuel válogatott művei sorozat II. kötetében jelent meg, amelyet Ungvári Tamás, az OR-ZSE közelmúltban elhunyt díszdoktora, professor emeritusa és Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber Sándor-díjas, Löw Lipót emlékplakettel elismert címzetes  egyetemi tanára szerkesztett. 

(Címlapkép: Szentgyörgyi Ákos)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek