Ösztöndíjas pályázat – Szalai Pál életének és tevékenységének bemutatására és értékelésére

2021. November 18. / 12:24


Ösztöndíjas pályázat – Szalai Pál életének és tevékenységének bemutatására és értékelésére

Szerző: Deák Andrea

A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége ösztöndíjas pályázatot ír ki – végzett történészek számára – Szalai Pál életének és 2. világháborús tevékenységének feldolgozására és bemutatására. 

Fontos az 1944-45-ös tevékenységének pontos megítélése, hiszen a nyilas ifjúsági vezető, majd az 1937-es nyilas per egyik vádlottja eljutott Wallenberg egyik legfontosabb segítőjének szerepéig. 

Segítő tevékenységéhez kapcsolódik több olyan akció és fellépés, amelyek bizonyitékai hiányosak, vagy nyilatkozatokon alapulnak. Különösen eltérnek a történészi vélemények a budapesti Nagy Gettó tervezett felrobbantása és az 

Pályázni 2021. december 15. szerdáig lehet – a nyertes kiválasztásáról bizottság dönt- és a teljes kézirat leadási határideje 2022. április 16. A pályázati jelentkezést és a kész kéziratot is a wallenbergegyesulet.elnok@gmail.com e-mail címre várják.

Az ösztöndíj teljes összege 300 ezer forint összegben kerül kifizetésre a győztes pályázónak. Az első fele a témavázlat leadásakor és a másik fele a teljes kézirat leadásakor kerül kifizetésre.

A pályázótól 120-150 oldalas kéziratot várunk. Jelezni szeretnénk, hogy a kézirat átvételét követően két történészt összefoglaló értékelésre kérünk fel a leadott kéziratról, amire természetesen a pályázó is válaszolhat és ezt a levelezést is a könyvben / mellékletként/ megjelentetjük.

A Raoul Wallenberg Egyesület a kéziratot – és a jelzett véleményezést és az arra adott válaszokat is - önálló kötetként a Wallenberg Füzetsorozatban megjelenteti.

Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége               

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek