Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (97. rész) – Vári-Weinstock (Gafni) Miklós

2022. Január 26. / 16:24


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban (97. rész) – Vári-Weinstock (Gafni) Miklós

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) – a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben – a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül.

Weinstock Miklos szombat (002).jpg

Vári-Weinstock Miklós, aki 1945 után Gafni Miklós néven a világ operaházainak ünnepelt sztárja lett, egyetlen alkalommal, 1942. december 7-én, Kodály Zoltán 60. születésnapja alkalmából rendezett esten lépett fel az OMIKE Művészakciójában. Ezt követően a felszabadulásig - nem önként vállalva a programokat – munkaszolgálatos volt, majd németországi kényszermunkára is vitték. Szüleit és valamennyi hozzátartozóját megölték. 1945 októberében többek között ezekről az időkről is nyilatkozott a Fényszóróban Reményi Gyenes Istvánnak:

Miklos_Gafni_-_tenor_dedikált.jpg

„Az éneknek köszönhetem végül is az életemet, de eleinte sok kellemetlenségem volt miatta. Az őrmester úrnak bizony nem tetszett, ahogy ’nótáztam’ és gyakran megfektetett miatta. A Szilasbalhásról származó őrvezető pedig vitázott, hogy ’ezt más dúrban kell énekelni’ és büntetésül a legmagasabb fa tetejéről kellett a kért nótákat a kívánt módon ismételgetni. December elején Székesfehérvár mellett árkot ástunk a Luftwaffenek. Az egyik német őrnagy (civilben építészmérnök) komoly zeneértő és rajongó volt és rendszeresen berendelt magához, hogy énekeljek neki. Mikor az oroszok közeledtére visszavonultak a századommal együtt, élete kockáztatásával zárt autón elvitt a szovjet állások közelébe és így búcsúzott: ’Sok bűnt követtem el, de talán most levezekeltem’.”

Tiszacsegén született 1924-ben. Az első énekesi kritikusa Weisz Sándor debreceni kántor volt, aki a fiú meghallgatása után „édesapámnak azt üzente, ilyen szép hangot sohasem hallott még életében, okvetlenül taníttasson, dicsőségére válok majd a családunknak” – emlékezett az Új Élet 1964. április 15-i számában. Mindenesetre 1941 májusában már fellépett a zeneiskolai hangversenyen, amelyről tudósított a Debreczeni Újság, megjegyezve, hogy „Weinstock Miklós Schubert énekszámai … a gyors fejlődést igazolta”.

Gafni Miklos www.discogs.com (002).jpg

Túlélve a holokausztot, 1945 februárjában lépett fel először, Debrecenben. Nyáron már Budapesten volt, ahol az Operaház szerződtette. A Köpeny-ben mutatkozott be, majd amikor Alfréd szerepét énekelte a Traviatában „egyszeriben az élre ugrott” – írta augusztusban a Fényszóró.

Az operaházi munkája nem tartott sokáig, mert mint azt a Kossuth Népe 1945 szeptemberében írta:

„Frank Biacfriart, a newyorki Metropolitan Budapestem tartózkodó kiküldötte meghallgatta és azonnal szerződtette a világ első és legnagyobb operaszínpadára.”

mikosgafni sings.com (002).jpg

Ezután rövid ideig Olaszországban tanulhatott a kor olyan nagy mestereitől, mint Riccardo Stracciarina, Aureliano Pertile és Beniamino Gigli.

Következett New York. 1947 márciusában számolt be más újságok mellett A Reggel Gafni Miklós bemutatkozásáról:

„Végre óriási magyar sikerről számolhatok be. Ennek a sikernek 23 éves fiatalember a hőse, akit Vári-Weinstock Miklósnak hívnak. Gafni Miklós néven mutatkozott be tegnap a Town Hall nevű hangversenyteremben … A közönség … példátlan lelkesedéssel ünnepelte a fiatal tenoristát.”

Gafni Mikós filmfelvétel Sydney 1949 facebook.com (002).jpg

1949 novemberében a Carnegie Hallban koncertezett, ahol ismét elismerő kritikát kapott. Ugyanebben az évben egy rövidfilm készült életéről a „A hang születik” (A Voice Is Born) címmel, amely elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. Pályafutása kezdetétől egészen haláláig több mint 17 világ körüli turnén vett részt. Fellépett a világ szinte valamennyi neves operaházában és több száz önálló hangversenyt adott. Legalább tizenhat operában énekelt vezető tenorszerepet. Szerepeit kilenc nyelven adta elő.

1964 áprilisában, a budapesti Operaházban Saint-Saëns Sámson és Delila című operájában énekelte a címszerepet, de szerepelt a Toscában és a Bajazzókban is. 1965 decemberében ismét Budapesten lépett fel. Visszatérve Amerikába feladta énekesi pályáját és betársult egy csomagolt ételeket forgalmazó vállalkozásba.

1981-ben a New York-i Kennedy repülőtéren szívrohamot kapott, és életét nem tudták megmenteni.

Képek:

1.) Szombat, 2020. szeptember
2.) taminoautographs.com dedikált
3.) discogs.com szmokingban
4.) miklosgafnisings.com
5.) Filmfelvétel Sydney, 1949. facebook.com

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek