Harsányi László: Zsidó művészek a viharban 10. rész – Dénes Vera (Sándor Frigyesné)

2020. Április 22. / 20:52


Harsányi László: Zsidó művészek a viharban 10. rész – Dénes Vera (Sándor Frigyesné)

1939-ben, az első két zsidótörvényt követően az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) a Pesti Izraelita Hitközséggel szoros együttműködésben a fellépési lehetőségeiktől, kenyerüktől megfosztott zsidó művészek számára létrehozta a Művészakciót. Ebben a nagysikerű kezdeményezésben 1944. március 19-ig: 550 színész, énekes, zenész, táncos, festő, szobrász, író jutott lehetőséghez és szó szerint éltető levegőhöz.

E hasábokon időről-időre bemutatok egy-egy művészt az akkor és ott fellépő, kiállító szereplők közül. A válogatás vállaltan szubjektív lesz, de talán idővel kialakul benne valamilyen rendszer.

1936 február végén az akkori lapok által hetente közölt rádióműsorban jelent meg először Dénes Vera neve. 

098. Dénes Vera Magántulajdon.JPG

A beharangozott huszonöt perces műsort egy énekesnővel osztotta meg az akkor 21 éves gordonkaművésznő. Egy hónap múlva tűnik fel újra a lapokban, amikor beszámolnak a Zeneakadémia növendékhangversenyéről, ahol Dénes Vera egy Brahms vonósnégyes tagjaként vesz részt „az egészséges lendületű, fiatalosan friss produkcióban”, ahogyan a Pesti Hírlap fogalmaz. Ettől kezdve sűrűn szerepel a különböző lapok zenei tudósításaiban.

A színrelépést követően szinte azonnal tanítani is kezd. 1936 augusztusában a megjelent hirdetések szerint a „Szekeres Zeneiskola” új tanárai között találjuk. Folytatja tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán, 1937-ben a növendékhangversenyen bemutatott játékáról írt így a Pesti Napló: „Dénes Vera… bensőségesen, vérbeli muzsikus áhítatával és odaadásával játszott hangszerén”. A siker ez időben állandó, folyamatosan hangversenyezik, jelen van a rádió zenei műsoraiban, a bécsi nemzetközi zenei versenyen a döntőbe jut. A hangversenyek jelentős részében már ekkor együtt muzsikál későbbi férjével, Sándor Frigyes karmesterrel.

Dénes Vera Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtára.jpg

1940-től – a ritkábbá váló tudósítások szerint – fellépései egyre inkább az izraelita kulturális helységekre, de legalábbis az állami hangversenyélettől távolabb eső helyekre szűkülnek. Az OMIKE Művészakcióban az első fellépése az 1940 januárjában rendezett Goldmark-esten történt. 1944-ig a Művészakció adott számára többé-kevésbé folyamatos koncertezési lehetőséget. 1940 júliusában kötött házasságot. 1944 márciusa után a felszabadulásig hamis papírokkal bujkáltak Budapesten külön-külön.

1945 májusában jelent meg az első hír fellépéséről: részt vesz a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége által rendezett művészdélutánon. Októberben már szonáta esten lép fel, ahol „lelkes muzikalitásának újabb bizonyítékát adta” számol be a Magyar Nemzet. Fellép Budapesten kívül is, amely hangversenyeket sokszor nehéz körülmények között sikerül megrendezni. Erre példa a Szegedi Kis Újság 1947 februárjában megjelent cikke:

1942. február - 15.jpg

„Fagypont körüli hőmérsékletű teremben a hidegtől szinte meggémberedett közönség előtt valóban hősi teljesítménynek számított Dénes Vera, a kiváló gordonkaművész hétfői hangversenye. Ilyen körülmények között természetesen nem lehet kívánni a művésztől tökéletes koncentrációt, teljes feloldódást és éppen ezért mindennél jobban dicséri Dénes Vera kivételes művészetét az a tény, hogy ilyen mostoha körülmények között a művészi élvezetre legkedvezőtlenebb feltételek mellett is rendkívüli zenei élményt tudott nyújtani.”

1943. januar - 11.jpg

1945-től a Székesfővárosi Zenekar, majd az ebből alakult Magyar Állami Hangversenyzenekar szólógordonkása volt. 1952-ig játszott a Tátrai-vonósnégyesben is. 1960-tól haláláig tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Hazánkban és külföldön is nagy sikerrel hangversenyezett; számos ősbemutató és premier, modern művek bemutatása fűződik a nevéhez. „Szeretem az új műveket, még a kísérletek is érdekelnek és szórakoztatnak”- mondta 1961-ben, az Érdemes Művész díj odaítélésekor, a Film Színház Muzsiká-ban készült interjúban.

Liszt-díjas (1954, 1959, 1962), érdemes művész (1961). Budapesten hunyt el 1970. március. 16-án.

Képek:
1- Dénes Vera portré (1940-es évek, ismeretlen fényképező, Sándor Anna tulajdona)
2. Dénes Vera portré (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Központi Könyvtára)
A műsorfüzetek az OSZMI Archívumában találhatók

A sorozat korábbi írásai / IDE KATTINTVA

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek