Meghalt Reb Gedalja Spitzer az Egyesült Államokban

2021. Április 20. / 16:21


Meghalt Reb Gedalja Spitzer az Egyesült Államokban

Az Amerikai Egyesült Államokban életének 98. évében meghalt Reb Gedalja Spitzer, aki Magyarországon született 1923-ban, s aki csodával határos módon menekült meg a vészkorszakban. Ám nem csak a saját életét mentette: vöröskeresztes dolgozónak álcázva magát ételt vitt a gettóban nyomorgó hitsorsosainak is.  Emlékéből fakadjon áldás!


Gedalja Spitzer Sátoraljaújhelyen született, ahol a vészkorszak előtt erősen vallásos zsidó közösség virágzott. Az 1944-ben 21 éves fiatalember annak köszönhette az életét, hogy hat társával együtt felugrott egy Budapestre tartó vonatra, ahol vöröskeresztes ruhákat szereztek, majd a segélyszervezet dolgozóinak adták ki magukat. Gedalja Spitzer a vöröskeresztes „álruhába” öltözve vitt ételt a gettóba, számos életet megmentve ezzel.

Az Egyesült Államokban sokáig a ruhaiparban dolgozott, de minden szabad percét a tanulásnak szentelte. Környezetében úgy ismerték, mint igaz jámbort, aki soha egy rossz szót sem szólt senkiről. 

„Egészen tavalyig járt a közösségbe, arcán azzal a  vádjegyévé vált, kedves mosollyal, amely még fényesebben ragyogott, amikor gud sábeszt kívántak neki” – mondta róla az egyik unokája.

Legyen neki könnyű a föld!

(A Boropark24.com cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pészach
A homecos elégetése pészach előtt 1915-ben
Kultúra
Emlékmű zenéből – de ki is volt Harold Rubin?

Kommentek